Radnici Aluminija ponovno blokirali prometnicu M-17

Radnici Aluminija oko 15 sati blokirali su prometnicu M-17 kod tunel Salakovac, sjeverno od Mostara.

Radnici traže garancije da večeras u ponoć pogoni Aluminija neće biti iskopčani s električne mreže što bi značilo kraj nekadašnje giganta.

Tijekom jutra s predstavnicima radnika Aluminija sastali su se predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio informaciju da će Vlada FBiH u petak raspravljati o teškoj situaciji u Aluminiju.

Ostaje nejasno kako će Aluminij preživjeti do petka s obzirom da bi večeras u ponoć mogao ostati bez električne energije. Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Stajalište Vlade FBiH je da se mora naći strateški partner za mostarsku kompaniju. Nakon što su u ponedjeljak propali pregovori sa švicarskim Glencorom, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU