5.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Predstavljen novi projekat za borbu protiv trgovine ljudima u BiH

Novi projekat “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”, koji se realizira u sklopu zajedničkog programa Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope (VE) “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku II”, predstavljen je danas u Sarajevu.

Službeno pokretanje implementacije tog projekta, vrijednog 700.000 eura, pozdravio je šef Ureda VE u BiH, ambasador Drahoslav Štefánek, istaknuvši kako je fokus projektnih aktivnosti usmjeren na dva temeljna pitanja – radno izrabljivanje žrtava trgovine ljudima u BiH, ali i ljudi iz BiH koji se u tu svrhu odvode u inozemstvo.

Drugo područje kojem će nositelji projekta posvetiti punu pažnju odnosi se na trgovinu djecom i maloljetnicima, te mapiranje situacije u BiH u tom pogledu, odnosno identificiranje žrtava trgovine ljudima.

Ambasador Štefánek podsjetio je u tom kontekstu na obaveze koje proistječu iz Konvencije VE o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, koju je ratificiralo 46 zemalja-članica, uključujući i Bosnu i Hercegovinu (2008.), a što, između ostalog, podrazumijeva postojanje i tijela koje vrši monitoring implementacije Konvencije i izradu izvještaja i preporuka za svaku zemlju.

Istovremeno, najavio je kako će tokom trogodišnje realizacije spomenutog projekta biti organizirane četiri kampanje animiranja javnosti o posljedicama trgovne ljudima, kao i 12 obuka za djelatnike inspekcija rada i policijske službenike, te zdravstvene i prosvjetne djelatnike u BiH.

  Policija uhapsila maloljetnika iz Afganistana

Prema prezentiranim podacima, u prvih šest mjeseci ove godine u BiH je identificirana 21 žrtva trgovine ljudima, a BiH je označena kao zemlja ‘izvora’ trgovine ljudima, a ne zemlja odredišta.

Odgovarajući na novinarska pitanja u kontekstu aktuelne migrantske krize, Štefánek je kazao kako, prema njegovim saznanjima, uskoro počinje rad na konvenciji o borbi protiv krijumčarenja ljudi, te da aktivnosti na tom planu uključuju koordinirano djelovanje šireg spektra institucija.

Osvrnuo se i na činjenicu da BiH, trenutno, nema predstavnike u Parlamentarnoj skupštini VE, potcrtavajući kako u januaru slijedi još jedna prilika da BiH podnese prijedlog/sastav delegacije.

“Horizontal Facility” za zapadni Balkan i Tursku II 2019-2022 je inicijativa saradnje EU i VE s regijom zapadnog Balkana i Turskom.

Program podržava prilagođene reformske procese dogovorene s vlastima, u skladu s relevantnim preporukama i savjetodavnim tijelima VE, u području ljudskih prava, vladavine zakona i demokratije.

Ukupan fond programa iznosi 41 milion eura, od čega 85 posto finansira EU, a 15 posto VE.

Glavni cilj projekta “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u BiH” jeste pružanje podrške institucijama u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima putem jačanja odgovora na trgovinu ljudima i efikasnijim mjerama zaštite žrtava.

  Uhapšen Kanađanin u Banjoj Luci, naručivao drogu preko interneta

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU