-11.2 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Predstavljen rječnik sa 400 pojmova na znakovnom jeziku

  Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH prezentirao je danas priručnik nazvan “Pristupačnost za sve Komunikacija s osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva” grupe autora, a namijenjen je članovima zajednice koji mogu i trebaju dati doprinos u razvoju socijalnog uključivanja.Kako je istaknuto na promociji, u svakodnevnom radu priručnik mogu koristiti službenici u cijeloj Bosni i Hercegovini, nastavno osoblje u vrtićima, školama i fakultetima, roditelji djece s razvojnim teškoćama, kao i stručnjaci medicinskih i zdravstvenih nauka.

  Dio je to projekta u okviru kojeg su općinski službenici i članovi udruženja educirani za korištenje znakovnog jezika, a sve da bi se uklonile ili ublažile informacijsko-komunikacijske barijere između gluhih i čujućih osoba. Rječnik sa oko 400 snimljenih pojmova na znakovnom jeziku sastavni je dio i priručnika.

  - Oglašavanje -

  Naim Salkić iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju istaknuo je da bi znakovni jezik zapravo trebalo da znaju sve čujuće osobe, ako se žele u potpunosti prevladati informacijsko-komunikacijske barijere između gluhih i čujućih osoba.

  Jedna od polaznica edukacije stručna savjetnica dječije zaštite i zdravstva u Općini Ilidža Emina Idrizović zadovoljna je zbog prilike koja joj je tom edukacijom pružena. Doprinijet će to, kaže, poboljšanju njihovog rada, ali i približavanju osobama oštećenog sluha i osobama s problemima u govoru. Kaže da su pojmovi, obrađivani tokom edukacije, ciljano birani i bit će umnogome korisni u komunikaciji. Stečeno znanje već je primjenjivala, u početku sa ustezanjem. 

  foto: fena

  Foto: FENA

  Predsjednica Saveza Emira Švraka pojasnila je da je u priručniku pažnja posvećena važnosti rušenja informacijsko-komunikacijskih barijera, značaju uvođenja znakovnog jezika i njegovoj primjeni. 

  Predsjednik Udruženja za pomoć djeci s posebnim potrebama ‘Sunce’ Pale Milenko Vujinović edukaciju vidi kao način da društvo bude inkluzivnije, a osobe s invaliditetom imaju što manje prepreka. 

  Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH okuplja pet udruženja iz pet kantona, brinu o oko 600 obitelji koje imaju dijete ili odraslu osobu s cerebralnom paralizom. Osobe s cerebralnom paralizom imaju višestruke teškoće, a oko deset posto ih ima i govorne teškoće. 

  Partneri u projektu pod nazivom “Komunikacija s osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva”, Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo i Udruženje za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama “Sunce” Pale, razvili su kvalitetnu saradnju koja će biti nastavljena.

  Autori priručnika ‘Pristupačnost za sve – Komunikacija s osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva’ su Emira Švraka, Naim Salkić, Milenko Vujinović, Meliha Povlakić Hadžiefendić, Merjema Ljevaković, Vedrana Veselinović, Zlatan Mušić i autor videoklipova Abdulah Ljevaković.

  Klix.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO