Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Tri zakona za odlučivanje po skraćenom postupku

U najavljenom dnevnom redu su tri zakona predložena za odlučivanje po skraćenom postupku jer predlagači cijene da ne iziskuju složene i veće izmjene sadašnje legislative u oblastima na koje se odnose.

Prvim zakonom je predložena izmjena kojom do 30. juna 2021. godine treba produžiti rok za otkup certifikatima stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Službeni naziv akta je Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, a predlagač je Federalna vlada.

I drugi akt je Parlamentu predložen iz Vlade – Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Tu je cilj predloženih izmjena da omogući način za okončanje procesa revizije korisnika boračkih prava, inače propisane drugim, namjenskim zakonom, što pod uslovima iz odredbi sadašnjeg zakona o povoljnijem penzionisanju, nije moguće učiniti zbog stalnog uvođenja novih korisnika u prava, prenosi Klix.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji privatizacije privrednih društava i banaka u FBiH je naredni akt najavljen dnevnim redom po skraćenom postupku. Predlagač u tom slučaju nije Federalna vlada već zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović.

On predlaže brisanje vremenskog roka za završetak revizije privrednih društava i banaka u FBiH jer, kako navodi, ispostavilo se da propisani petogodišnji rok nije bilo moguće ispoštovati pošto je Zakon donesen 2012., a puna praktična primjena počela zapravo tek marta 2015. nakon prijema dva revizora u radni odnos i otvaranja postupka revizije privatizacije “Dite” d.d. Tuzla. Naime, 2014. je na osnovu zakona osnovana namjenska agencija koja vrši navedenu vrstu revizije, a moratorij na nova zapošljavanja u javnom sektoru onemogućavao je prijem i dodatnih revizora u tu instituciju, neophodnih za kvaliteteno i kvantitativno obavljanje njenog obimnog i složenog zadatka.

Iz obrazloženja Osmanovića proizilazi da je time što praktična primjena Zakona, iz navedenih razloga počinje tek od 2015. godine u odnosu na 2012., kada je donesen, već u startu, za tri godine “potrošen” propisani petogodišnji rok za reviziju, pa on smatra da ne treba vremenski ograničavati dovršetak namjenskog posla Agencije jer se bavi ne samo predmetima iz poslijeratne već i iz perioda tzv. “Markovićeve privatizacije”. Osim toga, predstoji još dosta rada pošto još ima državnog vlasništva koje će se privatizirati u budućnosti.

U predloženom dnevnom redu najavljene sjednice Predstavničkog doma, osim navedenih zakona, među ostalim tačkama su i zakon o veterinarstvu, ali je on tek u nacrtu, kao i odluke o zajmu kod Evropske banke za obnovu i razvoj kojima je predloženo da federalni zastupnici odobre zaduženje Federacije BiH za dva projekta. Prvim je predviđena nabavka više novih trolejbusa za gradski saobraćaj u Sarajevu, a drugim, izgradnja dionice autoceste na Koridoru 5C Putnikovo Brdo – Medakovo. Ovdje je riječ o zajmovima za koje ugovor s navedenom bankom sklapa Bosna i Hercegovina, ali i Federacija preuzima obaveze s tim što će za nabavku trolejbusa, novac od zajma proslijediti Sarajevskom kantonu kao krajnjem dužniku, a za navedenu putnu dionicu, Javnom preduzeću Autoceste FBiH, također kao krajnjem dužniku.

Na najavljenoj sjednici Predstavničkog doma, nadležno ministarstvo će, prema daljnjim predloženim tačkama dnevnog reda, uime Federalne vlade podnijeti zastupnicima izvještaj o izdvajanju novca iz tekuće rezerve budžeta FBiH u prvom polugođu ove godine, dok će resorno ministarstvo podnijeti izvještaje o stanju poljoprivrede u FBiH, tzv. “Zelene izvještaje” za proteklo trogodišnje razdoblje, zaključno s 2018. godinom.

Za isti period treba podnijeti i izvještaje o poslovanju preduzeća BH Gas d.o.o. Sarajevo, a za 2018., izvještaj o radu Javnog preduzeća Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo.

Predviđeni su i izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH te Informacija Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, koja se odnosi na analizu podataka dostavljenih od sudova i tužilaštava u FBiH o predloženim te izrečenim mjerama oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH u periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU