Predstavnički dom PSBiH danas raspravlja o VTSV-u i Tužilaštvu BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na tematskoj sjednici koja je zakazana za danas, razmatrat će stanje u bh. pravosuđu te rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH.

Tokom rasprave o godišnjim izvještajima VSTV-a za 2017. godinu i 2018. godinu, poslanici su ranije usvojili zaključak kojim je zatraženo organiziranje posebne tematske sjednice zbog, kako je tada istaknuto, brojnih problema u radu pravosudnih institucija.

Na sjednici se očekuje prisustvo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije kao i članova tog vijeća, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić te predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija”.

Nakon tematske sjednice trebala bi uslijediti redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a na dnevnom redu je više izvještaja o nastojanju postizanja saglasnosti unutar Kolegija Doma o nekoliko izvještaja o radu bh. institucija i parlamentarnih komisija te informacija i poslaničkih inicijativa za koje tokom glasanja na prethodnim sjednicama nije bilo dovoljno entitetske većine.

Pred poslanicima je ponovo nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke tiču analize sigurnosti i tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama te rješenja statusa djece povratnika iz Sirije kako bi se mogli upisati u matične knjige i dobiti državljanstvo BiH.

Također, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović zatražio je da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

Inicijativom potiče, kaže, Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ta oblast u takvim slučajevima precizno definirala. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU