Predstavnički dom PSBiH u srijedu o PDV-u na doniranu hranu

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je zakazana za srijedu, 7. juna, naći će se niz prijedloga za izmjene i dopune zakona, među kojima je i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost /PDV/ koji podrazumijeva ukidanje plaćanja poreza na doniranu hranu, te šest poslaničkih inicijativa, među kojima je od poslanika SNSD-a Milorada Kojića kojom traži reformu Instituta za nestala lica BiH.

Kojić u obrazloženju navodi da je potrebno što hitnije formirati radnu grupu za izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta, radi izmjena Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica.

Osim Kojićeve, na dnevnom redu sjednice su i inicijative poslanika Sabine Ćudić iz Naše stranke, Milana Dunovića, Zlatana Begića i Vlatka Glavaša iz DF-a, Saše Magazinovića iz SDP-a i Dvije inicijative poslanika Nroda i pravde Nihada Omerovića.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici poslanici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je cilj obezbjeđivanje bolje kadrovske popunjenosti Oružanih snaga BiH.

Pred poslanicima bi se trebao naći i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji su predlagač poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija.

Oni u obrazloženju navode  da se izmjene odnose na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za sve roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te Zakona o državljanstvu BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici bi trebali da raspravljaju i o prijedlogu zakona o moru, čiji su predlagač poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago.

Predlagači obrazlažu da je potrebno donijeti ovaj zakon jer je BiH obalna zemlja i potrebno je da ima propise kojima se uređuje morski i pomorski prostor i pravni režim u njima.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj komisije Kolegijuma i Zajedničke komisije oba doma o nastojanju za postizanje saglasnosti za nekoliko poslaničkih prijedloga o izmjenama i dopunama zakona i poslaničkih zaključaka.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, te informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH i informacijiu o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu. 

Početak sjednice planiran je za 11.00 časova. 

fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU