Premijer Bašić i ambasador Ghelichkan razgovarali o ekonomskoj saradnji ZDK i IR Iran

Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, nj.e. Reza Ghelichkan boravio je u službenoj posjeti Vladi Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastao s premijerom Mirnesom Bašićem. Sastanku su prisustvovali ekspert za ekonomska pitanja Ambasade IR Iran JaaberVasigh te ministri za finansije i prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, Josip Lovrić i Arnel Isak.

U fokusu razgovora bila je ekonomska saradnja. Premijer Bašić je naglasio da je ZDK posvećen jačanju ekonomske saradnje i privlačenju investicija, da ovaj kanton raspolaže rudnim, energetskim i mineralnim potencijalima te snažnom industrijom koja je lider u BiH.

Naveo je da je Vlada posvećena saniranju posljedica pandemije virusa Covid-19 te da je ponajprije vlastitim snagama, ali i uz pomoć Vlade FBiH, uspjela sačuvati likvidnost budžeta, ojačati zdravstveni sektor te pomoći privredi, poljoprivredi, boračkim i socijalnim kategorijama. Istakao je da je trenutno u fokusu Vlade dalje jačanje zdravstvenog sektora te imunizacija stanovništva, budući da ovaj kanton raspolaže dovoljnom količinom vakcina protiv korona virusa.

Premijer Bašić je zahvalio IR Iran na pomoći koju je pružila BiH tokom agresije, kao i pomoći ekonomiji i svim segmentima života u BiH i ZDK.

Ambasador Ghelichkan rekao je da dva naroda imaju prijateljske i srčane veze koje su potvrđene i tokom agresije na BiH, te da je ova zemlja posvećena jačanju i proširenju ekonomskih veza Irana i regija u BiH.

Naglasio je da IR Iran ima snažne privatne kompanije u svim segmentima, posebno metalnoj, petrohemijskoji farmaceutskoj industriji, od kojih je većina spremna proširiti svoje poslovanje u inostranstvu, uključujući i BiH. Istakao je da je autoindustrija jedan od sektora u kojima bi Iran i ZDK mogli ostvariti dobru i zavidnu saradnju, budući da Iran ima razvijenu autoindustriju a ZDK kompanije koje proizvode autodijelove.

Iranski ambasador rekao je da je ovo njegova prva posjeta Zeničko-dobojskom kantonu te da uskoro planira posjetiti određene kompanije i privredne subjekte u ZDK-u s ciljem povezivanja i uspostave saradnje sa kompanijama iz Irana.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU