Premijer Novalić sa delagacijom Svjetske banke

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s delegacijom Svjetske banke u BiH koju je predvodio šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon.

Sheldon je izrazio zadovoljstvo informacijom da su odobreni projekti poljoprivrede i zdravstva, te zahvalio Vladi Federacije na dobroj saradnji.

– Ovo je izrazito produktivna godina jer su odobreni značajni projekti iz poljoprivrede i zdravstva, a prethodno i iz sektora voda. Stoga čestitam timu Vlade FBiH i resornim ministarstvima koja su uspješno radila na realizaciji odobrenih projekata – rekao je Sheldon.

Najavio je i nastavak saradnje na projektu podrške zapošljavanju koji se pokazao kao veoma uspješan.

– Svjetska banka je naš značajan partner. Odlično smo sarađivali u proteklom periodu na značajnim projektima i raduje nas da će naša saradnja biti nastavljena – kazao je premijer Novalić.

Predstavnici Svjetske banke su premijeru Novaliću prezentirali priotritete iz okvira partnerstva sa zemljom, koji su u ovoj petogodišnjoj strategiji za BiH identifikovani u tri oblasti.            Prva oblast ima za cilj povećanje konkurentnosti i pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća, kao i povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru s posebnim naglaskom na žene i marginilizirane skupine. Kada je riječ o drugoj oblasti, ona se fokusira na unaprjeđenje održivog pružanja usluga kroz poboljšanu kvalitetu i učinkovitost zdravstenih i vodnih usluga, dok je treća oblast pružanje podrške BiH na povećanju otpornosti na klimatske promjene i bolje korištenje prirodnih resursa.

Prioriteti su zasnovani na analizi sveukupnih razvojnih izazova, zajedničkom programu reformi, te konsultacijama s Vladom i razvojnim partnerima.

– Fokusi Vlade Federacije u narednom periodu bit će na zapošljavanju, energetskoj  tranziciji i funkcionalnijim vladama, i svi oni korespondiraju s prioritetima iz okvirnog partnerstva, što nas raduje – istakao je premijer Novalić.

Sheldon je istaknuo očekivanje da okvir partnerstva sa zemljom koji navodi prioritete za rad Svjetske banke u Bosni i Hercegovini za period 2022-2026. u maju dostave Upravnom odboru Svjetske banke, te nađe na dnevnom redu za odobrenje.

URED VLADE FBiH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU