Premijer Slovenije sutra u zvaničnoj posjeti BiH, glavna tema pomoć na evropskom putu

Premijer Republike Slovenije Robert Golob u ponedjeljak će doputovati u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. To će biti njegova prva zvanična posjeta inostranstvu, a u Sarajevu će ga ugostiti predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Kako je Feni rečeno iz Kabineta premijera Slovenije, planirani su susreti i sa članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Glavna tema posjete bit će kako što više pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća o dodjeli statusa kandidata BiH.

Slovenski premijer će, kako se navodi, sa sagovornicima razgovarati i o bilateralnim odnosima te mogućnostima njihova unapređenja. Na dnevnom redu bit će i situacija na zapadnom Balkanu te utjecaj rata u Ukrajini na ovu regiju.

– Odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine su tradicionalno prijateljski. Slovenija aktivno podupire zemlju u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se zalagala za dodjelu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Tako je Vijeće za opće poslove 13. decembra 2022. donijelo odluku o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje, koju je odobrilo Evropsko vijeće na sjednici 15. i 16. decembra prošle godine. Odluka se temelji na slovenskoj inicijativi.

Bosna i Hercegovina je najveći pojedinačni primatelj slovenske razvojne pomoći i naš važan privredni partner. Privredni odnosi dviju zemalja su dobri. Više od 100 preduzeća s većinskim slovenskim kapitalom zapošljava više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine. Ove kompanije su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno pridonose makroekonomskoj situaciji u zemlji – naveli su iz Ureda premijera Slovenije u najavi posjete Bosni i Hercegovini.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU