0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Preporuke Federalnog veterinarskog inspektorata povodom bajramskih praznika

  ()

  U nastojanju da se u najvećoj mogućoj mjeri umanji rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban bajrama, a u cilju zaštite prevashodno domaćih poizvođača, Federalna uprava za inspekcijske poslove oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je prenijela preporuke Federalnog veterinarskog inspektorata za kupovinu i klanje životinja.

  Kupovinu životinja nastojati obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača. Prilikom kupovine, obavezno tražiti dokumentaciju koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i po mogućnosti je uslikati, preporučuje federalni veterinarski inspektor.

  Klanje životinja treba nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima. Klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada ono nije organizirano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, to uslikati i poslati veterinaru na mišljenje.

  Kožice obavezno nasoliti i čuvati na hladnom. Ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 m ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom.

  U toku i nakon klanja obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. zoono preparati na bazi nano čestica, koji posjeduju halal certifikat), a posebno dezinsekciono sredstvo (otpina živog ili gašenog kreča, drvenog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla, stoji u preporukama.

  Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a: telefon za prijave 033 / 22 66 44, e-mail [email protected] ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO