-0.1 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Iduće sedmice žalbe na presudu za ratne zločine u Foči

  ()

  U Državnom sudu naredne sedmice zakazana je sjednica Apelacionog vijeća na kojoj će biti iznesene žalbe na presudu kojom je Milomir Davidović osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Foče.

  Prvostepenom presudom iz februara ove godine Davidović je proglašen krivim što je u julu 1992. – nakon što je Dragan Zelenović izveo S-1 i S-4 iz fočanskog Srednjoškolskog centra, gdje su bile zatočene, i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena” – prisilio S-1 na seksualni odnos.

  Istom odlukom je, zbog nedostatka dokaza, Davidović oslobođen optužbe da je u julu 1992. silovao S-1, S-4 i još jednu ženu bošnjačke nacionalnosti, u napuštenoj kući u mjestu Dobro Polje.

  Iznošenje žalbi na presudu Davidoviću zakazano je za utorak, 9. juli.

  Na obnovljenom suđenju Draganu Janjiću – koje je zakazano za četvrtak, 11. jula, planirano je da Tužilaštvo i odbrana iznesu završne riječi pred Apelacionim vijećem Državnog suda.

  Janjić je u oktobru 2018. proglašen krivim jer je, kao pripadnik policije, u augustu 1992. udarao a potom silovao svjedokinju B-1 u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu odbrane, ukinulo tu presudu i odredilo novo suđenje. Apelaciono vijeće je potvrdilo dio presude kojom je Janjić oslobođen krivnje za nezakonito lišenje slobode više Bošnjaka u junu 1992. na području Foče.

  Sljedeće sedmice je planirano da se nastave suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Zvorniku, Prijedoru, Bosanskoj Krupi, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Brčkom, Kalinoviku, Bileći, Srebrenici, Zavidovićima, Konjicu, Donjem Vakufu, Orašju, Milićima, Janji, Sarajevu, Stocu, Ilijašu i Vitezu, javio je BIRN BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO