11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Sve više ljekara i medicinskih radnika napušta BiH

Nedostatak perspektive i loša opća klima glavni su razlozi koji tjeraju veliki broj građana Bosne i Hercegovine da krenu trbuhom za kruhom.

Većina mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Europske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika. Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u našoj zemlji su poražavajući.

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju. Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide.

“Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji”, kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

“Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, iz razloga što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas”, navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, direktorica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada veliko interesovanje.

“Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi da upiše i završi ovu školu zbog odlaska u inostranstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…”, naglašava Jusufović.

Medicinari koji su u inostranstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju – poštovanje, priliku za napredovanjem i nagradu za svoj rad. Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi ljekari. I njih je sve manje, kažu nam u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

“Ukoliko oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema ljekarima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu”, smatra Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara USK.

“Nema ljekara na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo ko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da im ko ne ode”, ističe direktor Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade ljekare, iz Sindikata su kantonalnoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti. Bolje plate, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja ljekara samo su neke od njih.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU