Preporuke građanima zbog visokih temperatura: Što manje boraviti na otvorenom

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS preporučilo je građanima zbog najavljene visoke temperature vazduha da što manje vremena provode na otvorenom i na direktnom suncu, posebno u najtoplijem dijelu dana, od 10.00 do 17.00 sati.

Iz resornog ministarstva su naveli da se ove preporuke posebno odnose na trudnice i lica sa hroničnim oboljenjima kod kojih se mogu javiti glavobolja, opšta slabost, razdražljivost, iscrpljenost i problemi sa spavanjem.

“Savjetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja odakle dodaju da se u slučaju pojave težih tegoba, obavezno treba javiti ljekaru.

Poseban apel roditeljima

Prilikom boravka na otvorenom, kako ističu, treba obezbijediti maksimalnu zaštitu od UV zračenja, uzimati veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

“Savjetuju se i manji, laganiji obroci tokom dana, uz korištenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara”, savjetovali su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Poseban apel je upućen roditeljima da u ovom periodu zaštite djecu dok su napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature, te da posebno obrate pažnju na opasnost od ostavljanja mališana u parkiranim vozilima, čak i na kratko.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU