Važno da BiH dobije novu Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas na ministarskoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Stockholmu. Govorio je o nastavku evropskog puta BiH i problemima u regionalnoj saradnji na prostoru zapadnog Balkana.

Crnadak je rekao da je nakon mišljenja Evropske komisije važno da BiH dobije novu Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, te da se što prije počne s realizacijom 14 preporuka iz mišljenja Evropske komisije.

Naglasio je da je istovremeno važno i da Evropska unija zauzme drugačiji stav i jasno se distancira od svih nedemokratskih i neevropskih djelovanja u BiH.

– EU je u prethodnom periodu tolerisala neefikasnost pravosuđa u oblasti korupcije, osvajanje glasova na izborima kroz prijetnje i ucjene birača, preuzimanje kontrole nad javnim RTV servisima od strane pojedinih političkih partija i pravila druge slične pogrešne kompromise. Kao rezultat toga, prema posljednjim istraživanjima glavni razlozi što mladi napuštaju BiH više nisu ekonomske prirode, nego nedostatak povjerenja u institucije, ogromna korupcija i zato što u takvom nedemokratskom okruženju ne vide budućnost za sebe i svoju djecu – rekao je Crnadak.

Govoreći o regionalnoj saradnji, šef bh. diplomatije je istakao da je od krucijalnog značaja i da BiH nastavi da ulaže napore u stvaranju što boljih odnosa.

Takođe, pozvao je Prištinu da ukine stoodstotne takse na proizvode iz BiH, jer je to najveći udar na regionalne odnose u posljednjih deset godina.

U drugom dijelu konferencije Crnadak će, zajedno s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, prisustvovati radnom ručku u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske gdje će glavna tema biti mogućnost većih švedskih ulaganja u BiH i region, kao i jačanje regionalne ekonomske saradnje.

Tokom popodneva planiran je i bilateralni susret sa švedskom ministaricom vanjskih poslova Margot Valstrom, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU