12 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH

Vremensko razdoblje tijekom nastavne godine, u kojem su edukativne aktivnosti, u svrhu podizanja kvalitete odgojno-obrazovnog rada u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, posebno izražene jeste razdoblje ožujak-svibanj.

I školska 2018./2019. godina nije izuzetak u odnosu na dosadašnju edukativnu praksu, jer u suradnji nevladinih organizacija Save the Children in North-West Balkans, UNICEF BiH i MFS Emmaus i Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa Kantona Središnja Bosna tijekom ožujka, travnja i svibnja 2019. godine realizirane su radionice u osnovnim i srednjim školama Kantona Središnja Bosna u sklopu projekta ”Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u BiH”. Sve aktivnosti imale su za primarni cilj prevenciju i adekvatan odgovor na izazove koji se tiču zanemarivanja, zlostavljanja, zloupotrebe i iskorištavanja djece u digitalnom okruženju.

U interaktivnim i edukativnim radionicama sudjelovali su nastavnici i roditelji iz OŠ ”Bila” Vitez, OŠ ”Safvet beg Bašagić” Novi Travnik, OŠ ”Turbe” Travnik, OŠ ”Travnik” Travnik, OŠ ”Busovača” Busovača, SŠ ”Vitez” Vitez, MSŠ ”Travnik” Travnik, MSTŠ Travnik, Travnik, Katoličkog školskog centra ”Petar Barbarić” – Gimnazija, Travnik i SŠ ”Novi Travnik” Novi Travnik.

Nastavnici navedenih odgojno-obrazovnih ustanova (više od 250 nastavnika) imali su priliku slušati predavanje na temu ”Sigurnost djece u digitalnom okruženju i školska nastava”, dok su roditelji (oko 300 roditelja) kroz jedan interaktivni razgovor problematizirali pitanje ”Odgovornog roditeljstva u digitalnom okruženju”.

Edukatori za nastavnike i roditelje (profesori informatike Ines Grabovac i Marin Garić, stručni suradnici: Ivanela Brković i Zijada Karajlić te predstavnici roditelja i Ministarstva obrazovanja: Hajdar Pašanović i Ivica Augustinović) kvalitativno analizirajući održane radionice zajedno s predstavnicima Save the Childrena, vjeruju kako su provedene aktivnosti postigle zacrtani cilj na korist učenika, nastavnika i roditelja.

Ističu pragmatičnost, svrsishodnost ali i potrebu za nastavkom projektnih aktivnosti i u narednoj školskoj 2019./2020. godini, kako bi obuhvatili sve odgojno-obrazovne ustanove (53 redovne osnovnoškolske ustanove i 25 srednjoškolskih ustanova) na području KSB.

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima