Preživjeli Bratunčani danas ukopavaju svoje najmilije, najmlađa žrtva imala devet godina

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju „Veljaci“ kod Bratunca danas će biti klanjana 16. kolektivna dženaza i obavljen ukop identificiranih tijela, u ratu ubijenih Bošnjaka Bratunca

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Hodžić Salmir koji je u vrijeme smrti imao devet godina. Posmrtni ostaci Salmira će biti ukopani pored mezara njegove majke Sabre.

“U zločinu 1992. godine ubijeni su Salmir, njegova majka Sabra, brat Elvis, njegov djed Osman i nena Zineta. Oni su kompletno zapaljeni i zato je dugo trajala identifikacija tijela. Nažalost, posmrtni ostaci Elvisa Hodžića još nisu pronađeni. U genocidu 1995. godine su ubijeni Salmirov otac Beriz i njegov djed Ahmo Tabaković, dajdža Sejad Tabaković i tetka Sevdeta Tabaković”, kazao je Alija Tabaković, bliži rođak ubijene Sabre Hodžić.

Ove godine na kolektivnoj dženazi 12. maja u Bratuncu na šehidskom mezarju „Veljaci“ bit će ukopane četiri žrtve koje će pronaći svoj konačni smiraj: Kadrić ( Osman) Salim 1969, Mehić ( Osman) Salih 1964, Imamović ( Meho ) Mehmed 1954, Hodžić ( Beriz) i Salmir 1983. godište koji je u vrijeme smrti imao devet godina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU