Price: Postoji opasnost od neosnovanih špekulacija o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu

Ocjena Američkog State Departmenta

Američki State Department ocijenio je u ponedjeljak uvečer da postoji opasnost da “neosnovane spekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu”, te da se time “prizivaju sjećanja na tenzije u prošlosti”, prenosi Glas Amerike.

Među evropskim zvaničnicima već neko vrijeme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani “non-paper”, u kojem se predlaže podjela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenijela je u ponedjeljak agencija Reuters i citirala izjavu portparola predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koji je poručio da je Evropska unija “apsolutno protiv” prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu.

  • Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda – naveo je u saopštenju portparol State Departmenta Ned Price.

Dodao je da Washington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu “do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU