Prije 24 godine počelo prvo ligaško prvenstvo BiH: Prvi šampion Čelik iz Zenice

Na osnivačkoj Skupštini NS BiH koja je održana 16. septembra 1995.god. u Mostaru donešena je odluka da Prvo ligaško nogometno prvenstvo BiH počne 21.oktobra.

Tadašnja najjača nogometna liga naše zemlje brojala je 16 ekipa, a u prvom dijelu prvenstva te jeseni odigrano je 8 kola,a nastavak je uslijedio u proljeće sljedeće godine. Čast da uđu u istoriju bh.nogometa pripala je ekipama FK „Olimpik“ Sarajevo i NK“Zmaj od Bosne“ Tuzla, koji su odigrali prvi meč tog prvog prvenstva, a susret je igran 20.oktobra na Olimpijskom stadionu „Koševo“ u Sarajevu.Završen je pobjedom ekipe iz Tuzle rezultatom 0:1 a strijelac tog istorijskog zgoditka bio je Nermin Pašalić.

U tom prvom kolu na ostalim mečevima postignuti su sljedeći rezultati: Zenica-Iskra (Bugojno) 3:0,Velež-Sarajevo 3:0,Sloboda-Lukavac 1:1,Željezničar-Turbina (Jablanica) 0:0,Travnik-Rudar (Kakanj) 0:0, Jedinstvo (Bihać)-Gradina(Srebrenik) 2:1, Rudar(Breza)-Čelik 0:0.

Nakon 30 odigranih kola prvo mjesto i naslov prvaka osvojio je Čelik sa 68 bodova,drugi je bio Lukavac sa 64,treća Sloboda sa 63 boda itd….

Prvu ligu napustili su Olimpik koji je osvojio samo 20 i Iskra 19 bodova.

Najbolji strijelac prvog ligaškog prvenstva bio je Amir Osmanović(Lukavac) sa 26 postignutih golova,drugi Halim Stupac (Jedinstvo) sa 19,treći Sead Osmić(Lukavac) sa 18 postignutih golova itd…

Rešad Mamela

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU