“Prije dvije godine bilo je 1500 gledatelja, sada je dvorana rasprodana”

Srbija je na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine svladala Finsku 77:61, a izbornik Svetislav Pešić zadovoljan je viđenim.

Teško je kada igraš protiv momčadi koja igra momčadsku košarku, posebne momčadi koja igra dobro u tranziciji, sve smo to vidjeli u prvih 15 minuta. Treća četvrtina je bila vrlo važna, smislili smo kako igrati protiv momčadi koja trči, koja voli otvoreni teren, pronašli smo i promijenili ritam. Luka je imao odlično prvo poluvrijeme, Petrušev drugo. Bila je to vrlo važna utakmica za nas, ne samo zbog pobjede, nego je prije svega važno pobijediti, ako dobijete nešto drugo, kao večeras dva nova igrača, poput Dušana (Beslać) ili Nikole (Đurišić) koji su napravili njihov debi, svi znaju da igramo samo dvije utakmice prije priprema za Olimpijske igre. Bitno nam je vidjeti sve igrače i prvo razmišljati kako pobijediti, ali i što možemo vidjeti od debitanata. Jako mi je važno, neki igrači su pokazali da imaju talenta, da su spremni igrati za reprezentaciju, jako mi je važno imati što više igrača prije Pariza, ne znamo kakva je situacija bit će sa svim kandidatima prije natjecanja, stoga je važno imati što više igračarekao je Pešić

Ističe kako Finsku ne treba podcjenjivati ​​čak i ako nije u vrhu europske košarke.

Već su nas pobijedili prije 3-4 godine, pobijedili su i Hrvatsku, Sloveniju, naravno da nisu kandidati za Svjetsko prvenstvo, Europsko prvenstvo, Olimpijske igre, ali oni organiziraju prvenstvo. Imaju puno trenera koji rade u Europi, razvijaju se. Bili smo spremni obranom odgovoriti na njihovu agresivnost, pronaći ritam igre i igrati naš sustav iz pozicijskog napada. Igrali su izuzetno agresivno, rezali su nas, sve akcije koje smo pripremali u igri 5 na 5 nisu dale rezultate. Sreća je da smo igrali dobru obranu, trudili se i to je dalo rezultate. Promijenili smo način igre, tražili smo igru ​​reketom, Luka je bio dominantan u prvom, Petrušev u drugom. Jako je važno, ali sada je i stvar uigravanja… Igrači dolaze iz različitih klubova, svugdje je prisutan utjecaj taktike, spreman sam se maksimalno prilagoditi. Reprezentacijski program je uvijek riskantan, pogotovo protiv momčadi koje igraju momčadsku košarku poput Finske. Pet godina igraju u istom sastavu, gotovo da imamo novu momčad i nove igrače u svakom novom prozoru. Teško nam je stvarati kontinuitet i to se vidi. Publika nas je bodrila i davala nam vjetar u leđa kada je trebalo, baš u toj trećoj četvrtini. Dali su nam samopouzdanja, počeli igrati prebrzo i to nam je pomoglo da uspostavimo ritam.

Potom je odgovorio na pitanje novinara: Jesu li utakmice u kvalifikacijama “kvalifikacijske” za Olimpijske igre?

Ovo su kvalifikacije za iduće Europsko prvenstvo, nema kvalifikacija igrača za OI niti u jednom trenutku. Od studenog 2021. ovdje je s Latvijom bilo 1500 gledatelja, a dvije godine kasnije sada je puna dvorana rasprodana, ne samo što se tiče rezultata nego i predanosti igrača i želje za postizanjem rezultata. Puno pričam o tome, ne da tražim izgovor, nego da zaštitim igrače… Sve se to promijenilo. Pogledajte koliko i koliko će trajati sezona, u većini zemalja do početka lipnja i dalje. Utakmice počinju treći tjedan lipnja, dečki se trebaju odmoriti, ali i trenirati. Puno razgovaram s igračima, puno razgovaramo, treniramo kroz razgovore, razmjenjujemo iskustva kako bi mogli iskoristiti ovu godinu i postati još bolji igrači. Radujemo se prilici da budemo zajedno nekoliko dana na pripremama. S nestrpljenjem očekujemo i utakmicu u ponedjeljak gdje će dvorana biti rasprodana. Izgubili su od Danske, znam da ste iznenađeni što se košarka igra u Danskoj, igra se u Finskoj, osvojili smo puno medalja, ali svi igraju i napreduju. Utakmica s Gruzijom novo je iskustvo za igrače i mene, želimo i tamo pokušati pobijediti, to nam je ciljzavršio je izbornik Pešić.

www.sportskacentrala.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU