Pripadnici pete Pješadijske brigade OS BiH svečano dočekani iz mirovne misije iz Afganastina

Nakon šest mjeseci provedenih u mirovnoj misiji podrške u Afganistanu, danas su svečano dočekani pripadnici 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH. Ova jedinica u kojoj su i četiri žene svoju misiju je završila u sastavu koalicijskih snaga u bazi Kabul u Afganistanu.

“Sve u svemu dobro iskustvo za svakog pripadnika OS BiH samo da učestvuje u jednoj takvoj operaciji, a pored toga tu su i druge aktivnosti koje možemo usvojiti i koje su dobre za budućnost Oružanih snaga.”, kazao je kapetan Haris Zolj, komandir jedinice 9. rotacije OS BiH.

Jelena Gojković jedna je od četiri žene koje su se tokom 2018. godine pripremale za misiju u Afganistanu. U oružanim snagama je već četiri godine.

“Što se tiče mene samo pozitivno iskustvo. Stvarno nam je bilo super, ako mogu tako da se izrazim od odnosa sa drugim koalicijskim snagama do naših međuljudskih odnosa. Što se tiče nas žena bile smo podrška jedna drugoj, imale smo podršku komandira i ostalih kolega i sve je prošlo u najboljem redu.”, dodala je Gojković.

Oružane snage BiH su od 2009. godine prisutne u Afganistanu, a više od 1.300 pripadnika do sada je učesvovalo u mirovnoj misiji.

“Moramo konstatovati da je sistem naših priprema za misiju izuzetno dobar i dovodi do ovakvih rezultata da se misija, zadaci i lista osnovnih zadataka misije u potpunosti izvrši. Svi momci i djevojke vratili su se bezbjedno, zdravi živi, bez ikakvih posebnih problema i ja kao komandant koji je bio operativni komandant ove operacije konstatujem da je jedinica uspješno izvršila svoj zadatak.”, istakao je general major Radovan Ilić, komandant operativne komande OS BiH.

“Na ponos svih građana Bosne i Hercegovine misiju su izvršili na najbolji mogući nalin uz pohvale svih koalicijskih partnera i komandanata koji su im bili pretpostavljeni u misiji.”, kazao je Emir Kliko, komandant 5. pješadijske briga OS BiH.

Protekla godina bila je najuspješnija od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju sektor obučavanja. Vojnici koji su šest mjeseci boravili u mirovnoj misiji u Afganistanu pokazali su da iako su ekonomski u podređenom položaju u odnosu na vojnike iz drugih zemlja, po profesionalnom radu i kvalitetu ne zaostaju za vojnicima iz mnogo opremljenijih, razvijenijih i jačih oružanih snaga. Svojim uspjehom postavili su i nove standarde.

“Na osnovu razgovora sa našim vojnicima, starješinama izvlačimo dobre i loše strane iz svake misije. Zatim kroz naš sistem naučenih lekcija, pokušavamo stvari ugraditi u naše doktrinarne publikacije da bismo svaku narednu misiju unaprijedili.”, tvri general major Radovan Ilić.

Izvršavajući ovakve misije vojnici Oružanih snaga postižu jedan od osnovnih strateških ciljeva i zadataka, a to je očuvanje mira kako u zemlji tako i u širem regionu. Kako je istakao brigadir Emil Kliko uspješno su odgovorili na sve zadatke na koje su bili postavljeni.

RTV.SLON

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU