Pripadnici SIPA-e angažirani u sklopu međunarodne akcije kodnog naziva ‘Tebra’

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s hrvatskim USKOK-om (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog krminaliteta), Graničnom policijom BiH i MUP-om Zapadnohercegovačkog kantona, a po naredbama relevantnih sudova i tužiteljstava, sudjeluju u međunarodnoj akciji kodnog naziva „Tebra“ koja se realizira na teritoriji dviju zemalja.

Kako je Feni kazao glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović, radi se o koordiniranoj akciji koja se izvodi s MUP-om R Hrvatske i USKOK-om pretresom stambenih objekata, pokretnih stvari i osoba na više lokacija u Bosni i Hercegovini i R Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, akcija se realizira na temelju višemjesečne istrage usmjerene prema više osoba u dvijema zemljama, koje se sumnjiče za krivično djelo – organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Miladinović je potvrdio kako je zadokumentiran transport veće količine različitih narkotičkih sredstava iz Albanije, preko Crne Gore u BiH i R Hrvatsku, a sve radi pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Prema nezvaničnim informacijama, dosada je zaplijenjeno ukupno 500 kilograma droge-skank, te je u Hrvatskoj uhapšeno deset, a u BiH dvije osobe, koje se sumnjiče za spomenuta krivična djela.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU