Problem prosjačenja sve izraženiji

Problem prosjačenja iz godine u godinu je sve izraženiji u našoj zemlji. I Zenica bilježi sve više osoba koje prosjačenjem pokušavaju doći do novca.

Tako je u toku protekle godine evidentirano 350 prekršaja prosjačenja u ZDK, od kojih najviše u Zenici. Prema tvrdnjama portparola Uprave policije MUP-a ZDK Samira Valentića, taj tred je nastavljen i u ovoj godini. U prva tri mjeseca evidentirano je 67 prekršaja prosjačenja na području ZDK, a prosjačenje postaje sve “unosniji” posao koji je veoma teško, prema tvrdnjama naših sagovornika, iskorijeniti, jer ovome problemu treba pristupiti sistemski.

Zeničko-dobojski kanton je posljednji kanton u FBiH koji je usvojio protokol o suzbijanju prosjačenja, te se, smatra Muamer Mehić, direktor JU Centar za socijalni rad Zenica, zbog toga očekuje još veći priliv osoba koje prosjače na ovome prostoru. Zabrinjava činjenica da je sve više djece zatečene u ovome djelu. Tako je u koordiniranoj akciji MUP-a ZDK i Centra za socijalni rad samo u petak u Centar za socijalni rad Zenica privedeno osam maloljetnika, zatečenih u prosjačenju.

Mi kao Centar smo primarno tu da zaštitimo djecu i shodno tome ono što Centar može da poduzme su radnje i aktivnosti na zbrinjavanju te djece i zaštite njihovih interesa i poduzimanje njihovog zbrinjavanja prema Porodičnom zakonu”, ističe Mehić, naglasivši da ukoliko ne postoji saradnja sa roditeljima poduzimaju i rigoroznije mjere, poput oduzimanja roditeljskog staranja, a takvih slučajeva je u protekloj godini bilo, kako nam je rekao, 12.

Iako policijski službenici svakodnevno sankcionišu počinitelje navedenih prekršaja, naši sagovornici su saglasni da je potreba za zajedničkom akcijom i ostalih institucija sve veća.

U proteklom periodu nije bilo koordiniranog i sistemskog djelovanja u cilju sistemskog suzbijanja ove asocijalne pojave u našem gradu, koja je prisutna godinama. Ovo je pojava koja se ne može preko noći zaustaviti i potreban je odgovor cjelokupne društvene zajednice”, potcrtava Mehić.

Jedna od mjera za suzbijanje prosjačenja je svakako kaznena politika, koja i nije polučila nekim rezultatima, jer kazne i nisu tako represivne. Kada je u pitanju kaznena politika, Valentić ističe da je Zakonom o javnom redu i miru ZDK predviđena novčana kazna za osobe zatečene u prosjačenju u iznosu od 150 do 400 KM, a ukoliko se zatekne dijete u prosjačenju mjere poduzima nadležni centar za socijalni rad.

Iz Centra za socijalni rad Zenica apeluju i na građane da slučajeve prosjačenja prijavljuju nadležnim organima, pogotovu ukoliko su akteri djeca, koja se nerijetko eksploatišu i prisiljavaju na prosjačenje. Podsjećanja radi, za krivično djelo trgovine ljudima prema krivičnom zakonu naše zemlje predviđena je kazna od deset godina, a u težim slučajevima i dugotrajni zatvor. (M. Hurem)

The post Problem prosjačenja sve izraženiji appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU