PROBLEM VEĆINE ŽENA U OVA DVA SLUČAJA MOŽE BITI VEOMA OPASAN Evo o čemu je riječ!

Iako doktori ističu da je pojava dlaka na bradavicama sasvim normalna stvar, mnoge žene se stide toga. Pogotovo ako su dlake jake, dugačke i tamne boje, baš poput onih koje imaju muškarci.

Dok se neke žene stide toga, druge taj problem ne zabrinjava, pošto dlačice mogu da se odstrane klasičnim metodama. Ipak, kada je riječ o zdravlju, pojava dlaka na bradavicama može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema i mogu zahtijevati odlazak kod ljekara.

Šta izaziva pojavu dlaka na bradavicama?

Glavni uzrok zašto dlake rastu oko bradavica su naši hormoni. Rast dlaka na našem tijelu, i kod muškaraca i kod žena, kontrolišu naši hormoni, dlake postaju uočljive od perioda ulaska u pubertet. Ako žensko tijelo preterano proizvodi muški se*sualni hormon testosteron, koji sve žene proizvode, to može stimulisati rast dlačica na ovom predjelu. Ujedno, produkcija ovog hormona može izazvati dodatne efekte, poput pojave akni, neredovnih menstruacija i povećanog rasta mišića.

Sa druge strane, ako kod žena dođe do promjene nivoa se*sualnih hormona, estrogena i progesterona, to može takođe da izazove pojavu dlaka na grudima. Obično se javlja kod žena koje su trudne ili u menopauzi, kada nivo estrogena opada.

Ove promjene hormona su potpuno prirodne i normalne, zbog čega ne treba da brinete. Ali postoje slučajevi kada rast vaših dlaka na bradavicama može biti znak ozbiljnih problema.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika pogađa svaku petu ženu u Engleskoj. Jedan od karakterističnih znakova su neredovne menstruacije, dok se u nekim slučajevima kod žena koje imaju ovaj problem javlja rast dlačica na licu, bradi i leđima.

Stanje zavisi od funkcije ženskih jajnika. Pojavljuje se kada jajnici nisu u stanju da oslobađaju jajne ćelije, što je znak da se ovulacija ne dešava. Stanje takođe može dovesti do neredovne menstruacije, što takođe otežava ženama da zatrudne.

Kušingov sindrom

Kušingov sindrom predstavlja klinički poremećaj izazvan hroničnim povećanjem vrijednosti kortizola u tijelu, a zahtijeva ozbiljno liječenje. Kortizol je steroidni hormon koji kontroliše vaš metablozam.

Ovaj sindrom je obično izazvan uzimanjem lijekova na bazi steroida duže vrijeme, ali može se javiti i zbog tumora na hipofiznoj žlijezdi, na mozgu ili na nadbubrežnim žlijezdama.

Simptomi Kušingovog sindroma su naglo dobijanje na težini oko grudi i stomaka, crveno i podbulo lice, ljubičaste strije, slabost u gornjem dijelu tijela – ramenima i nogama, smanjen libido, depresija i pojačana maljavost na tijelu.

PROBLEM VEĆINE ŽENA U OVA DVA SLUČAJA MOŽE BITI VEOMA OPASAN Evo o čemu je riječ! appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU