Proglašeni pobjednici 10. festivala glumca BiH u Konjicu

U četvrtak navečer proglašeni su laureati 10. festivala glumca BiH u Konjicu, a nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke Nusmira Muharemovića iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, za ulogu gospodina B. u predstavi “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”

Ovo je Muharemoviću drugi put da dobija nagradu konjičke publike, i zbog toge je, kako je kazao, veoma sretan.

“Prvi put to je bilo za predstavu ‘Ravna ploča’, a sada za predstavu ‘Tri dana’. Sretan sam, prije svega, zato što je ovo nagrada koju dodjeljuje isključivo publika. Sve što radimo, treba da radimo i radimo zbog publike, jer besmisleno bi bilo da postojimo sami zbog sebe i da smo svrha sebi. Uopšte, pozorište ili umjetnost, mislim da ne smije biti eletistička. Naravno, ne treba biti podilažanja publici u nekom banalnom smislu, ali, zaista, mislim da i festivali, pozorište, glumci i umjetnost postoje zbog onih koji to konzumiraju, zbog publike”, kazao je Muharemović.

Za najbolju glumicu ovogodišnjeg Festivala glumca BiH proglašena je Ajla Hamzić iz Narodnog pozorišta Mostar, za ulogu Asje u predstavi “Zbogom, Kalifornijo!”.

Kako je kazala, nije očekivala nagradu.

“Divan je osjećaj dobiti ovu nagradu. Iskreno, nisam očekivala i zato mi jako znači. Presretna sam i nema većeg zadovoljstva i časti od osjećaja da vas je publika darovala takvom nagradom”, kazala je Hamzić.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru pripala je Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar za predstavu “Isus, sin čovječiji”. Reditelj ove predstave Robert Pehar preuzeo je sinoć nagradu, kazavši da u kontinuitetu dobijaju nagradu konjičke publike.

“Znači nam puno, jer tri godine zaredom dobijamo nagradu publike za najbolju kolektivnu glumačku igru. Nakon predstave ‘Gnijezdo’ i ‘Identitluk’, koju smo radili zajedno sa kolegama iz Narodnog pozorišta Mostar, sada smo dobili nagradu i za predstavu ‘Isus, sin čovječiji’. Od srca vam hvala”, rekao je Pehar.

U kategoriji mladi, nagradu za najbolju glumicu dobila je Lara Dragović, za ulogu kapetanove kći u predstavi “Druga strana vjetra”.

Ona je uputila video poruku, kazavši da su u Konjicu imali jedno od najboljih izvođenja predstave. Zahvalila se konjičkoj publici na nagradi u ime cijelog ansambla.

Najbolji mladi glumac je Enes Kozličić, za ulogu Antelj u predstavi “Djelidba”, Kamernog teatra 55 Sarajevo. Nagradu u njegove ime je preuzeo dramaturg Kamernog teatra 55 Vedran Fajković.

“Enes Kozličić je nova nada u Kamernom teatru. Veoma smo ponosni što karijeru počinje profesionalnu karijeru u našem pozorištu, što dokazuje i ova nagrada”, naveo je Fajković.

U kategoriji regionalni program, nagradu za najbolju glumicu dobila je Ksenija Pajić, za ulogu Katarina/mama, u predstavi “Hotel nostalgija”, Kazališta “Lectirum” Zagreb.

Ona se, također, video porukom obratila konjičkoj publici.

“Saznala sam da sam dobila glumačku nagradu na regionalnom festivalu i ta vijest mi je uljepšala dan. Nadam se da se uskoro opet vidimo u divnom Konjicu i da će nas dočekati gostoljubivi domaćini i najbolja publika na svijetu”, istaknula je Pajić.

Njen kolega iz iste predstave, Zijad Gračić je za ulogu Miki/tata, dobio nagradu za najboljeg regionalnog glumca.

“Imali smo tu čast da otvorimo ovogodišnji festival i drago mi je da se naša predstava svidjela publici. Posebno me veseli što je to sud publike, koju ja izuzetno cijenim, i koju stavljam u središte važnosti ovog našeg posla”, poručio je Gračić.

Član Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH u Konjicu, prof.dr. Almir Bašović, obratio se publici, kazavši da je u pitanju festival koji je specifičan po tome što nagrađuje glumce.

„Čestitam vama, publici Konjica, što ste radili na sebi, i što ste sebe, deset godina učili jednoj jednako važnoj vještini, a to je vještina gledanja pozorišnih predstava. Imali ste hrabrast da nagradite, bez ikakvih kompromisa, talenat, glumačku tehniku, autentičnost u posjedovanju emocija, nekada, možda, naprosto ljudskost”, naveo je Bašović.

Nakon dodjele nagrada upriličen je i muzički program. Koncert je održao duet „Alkatmer“, kojeg čine Zanin Berbić i Adis Sirbubalo. Berbić je konjičku publiku oduševio sjajnim izvođenjem tradicionalnih pjesama sevdalinki, kao i zvucima saza. I sam je, kaže, uživao u koncertu.

„Ne znam kad sam zadnji put uživao ovako u koncertu. Drago mi je da se ovakvi programi dešavaju i da naša bosanska pjesma sevdalinka dobija šansu da se ovako predstavlja. Obaveza svih nas je da to njegujemo i da se prenosi i na mlađu publiku”, poručio je Berbić, saopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU