Proljetna sjetva u Bosni i Hercegovini kasni, kiša otežava uslove za sijanje

Kasni proljetna sjetva u Bosni i Hercegovini. Zemlja je previše vlažna. Uz to, poskupio je i sjetveni materijal. S druge strane, olakšanje poljoprivrednim proizvođačima je nešto niža cijena mineralnog gnojiva. Kada sve saberu, sjetva je ove godine ipak skuplja od 20 do 40 posto.

https://www.youtube.com/embed/oUp93xR1Xbc
 
Mehanizacija zbog velike vlage ne može u njive. Vremenske neprilike i velike količine padavina zadale su velike probleme poljoprivrednicima. Ukoliko bi kiša stala danas, trebalo bi im nekoliko dana da počnu sa proljetnom sjetvom.

Na proljetnu sjetvu čeka i Ljuban Baltić, poljoprivrednik u blizini Prijedora. Planira zasijati oko 50 hektara kukuruza. Na taj način obezbjeđuje hranu za 47 grla stoke. Već sada razmišlja o potencijalnim problemima. 

Iste probleme imaju i poljoprivrednici u Bijeljini. Klima se, kažu, promijenila. Godina poprilično kasni.

Prošla su i vremena kada je sjetveni materijal bio povoljan. Kvalitetnije sjeme kukuruza košta i do 450 KM. Pojeftinilo je mineralno đubrivo. Ipak, sjetva, na koju se još čeka, biće skuplja u odnosu na prošlogodišnju. 

Procjenjuju poljoprivrednici da mehanizacija ponovo u njive neće moći do sredine mjeseca. Čeka se prestanak padavina i sušenje zemlje.

BHRT

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU