6.6 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Promocijom romana “Uvod u lebdenje” Dževada Karahasana otvoreno Ljeto u biblioteci

Promocijom romana “Uvod u lebdenje” akademika Dževada Karahasana otvorena je manifestacija Ljeto u biblioteci. 

U prepunoj čitaonici Gradske biblioteke Zenica upriličena je promocija novog romana najvećeg bosanskohercegovačkog i svjetskog pisca.

Prema riječima moderatorice Merime Handanović, osjećaj slobode je najvažnija tema ovog romana.

Radi se o romanu “Uvod u lebdenje”. To je jedna priča o ratu iz sasvim drugačije vizure, iz jedne akademske vizure koja predstavlja opkoljeno Sarajevo, predstavlja ustvari duh raje kako živi u Sarajevu“, istakla je moderatorica romana Merima Handanović.

Akademik Karahasan navodi kako je roman počeo pisati 1998. godine. Iako mu se više puta vraćao, trebale su proći 24 godine da dobro sazrije u autoru te da ga podijeli sa čitateljima.

Roman “Uvod u lebdenje” je pokušaj da pišem o tome kako čovjek koji nosi slobodu u sebi, tu slobodu još bolje spoznaje, još dublje doživljava, još tačnije artikulira, u hajde recimo, nemoralnim uvjetima kao što su zatvor, grad pod opsadom, potpuno poremećene strukture, život bez forme, svijet koji se sav rasipa“, kazao je Karahasan.

  Hasanica: Nakon što su postali baza za širenje virusa, zajedno sa osobljem radimo na ponovnom otvaranju vrtića

“Uvod u lebdenje” u dubini čovjekovog bića bavi se egzistencijalnim pitanjima, zašto smo tu i kako da najbolje upoznamo sebe, kako se ustvari snalazimo u svijetu koji nas okružuje i koliko smo slobodni u tome.

Na tu slobodu, koja je ona bitna sloboda, koja je ona sloboda koju nam niko ne može oduzeti, svi zaboravljamo i povjerujemo da nam  slobodu daje država, politički sistem, policija, direktor firme. Kad se svijet okrene od vas ili protiv vas, tada se i vi okrećete sebi i otkrivate ovu slobodu koja je dublja od svega što nosite u sebi“, dodao je u razgovoru za Zenicainfo.ba akademik prof. dr. Dževad Karahasan.

Sloboda je u nama, uvijek je dio nas, rodimo se s njom i živimo, jer kako navodi autor romana uvijek postoji način koji će nas natjerati da otkrijemo novog sebe i slobodu u sebi. (A. S.)

The post Promocijom romana “Uvod u lebdenje” Dževada Karahasana otvoreno Ljeto u biblioteci appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU