Promovisani rezultati programa Omladinske banke Zenica

U Velikoj sali Grada Zenica upriličena je promocija rezultata programa Omladinske banke Zenica.

Omladinska banka Zenica osnovana je 2019. godine, a počela je s radom ove godine na osnovu Memoranduma o saradnji između Grada Zenica i Fondacije Mozaik.

U prvoj godini od osnivanja Omladinska banka Zenica uspješno je realizovala 12 projekata i podržala šest mikrobiznisa, od kojih je jedan obrt već uspješno registrovan.

Ukupna vrijednost realizovanih projekata iznosi 25.000,00 KM.

Grad Zenica je za realizaciju ovih projekata osigurao sredstva u iznosu od 7.492 KM, dok je Fondacija Mozaik obezbijedila 7.000 KM.

Odabrani korisnici su osigurali vlastita sredstva u ukupnom iznosu od 11.404 KM.

Vrijednost registrovanog mikrobiznisa je 2.000 KM.

U realizaciji 12 projekata učestvovalo je 215 volontera iz Zenice.

Prema procjenama iz završnog izvještaja 1891 osoba u Zenici ima korist od implementacije ovih projekata.

Raduje nas što smo bili u prilici da podržimo vaše projekte. Riječ je o dobrim projektima koji su provedeni ili se još provode u našoj lokalnoj zajednici. Grad Zenica se zapravo ove godine pridružio Programu Omladinske banke. Grad Zenica potpisao je Memorandum o saradnji sa Fondacijom Mozaik kojim se obavezao da će u naredne četiri godine osigurati sredstva za realizaciju projekata i mikrobiznisa mladih u Zenici. Posebno smo sretni što smo se uvjerili da naši mladi ljudi nisu neinventivni kako ih se etiketira u lokalnoj i široj društvenoj zajednici. Grad Zenica će i u narednim godinama podržati dobre ideje mladih“, kazala je Sumea Mujkanović, pomoćnica Gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Učesnicima projekata uručeni su informativni posteri sa podacima o realizaciji projekata, kao i uvjerenja.

Gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću dodijeljena je Zahvalnica za podršku razvoju programa Omladinske banke Zenica u 2020. godini.

Pored predstavljenih rezultata, upriličeno je i potpisivanje ugovora sa predstavnicima šest novih mikrobiznisa te jednim predstavnikom neformalne grupe čiji je projekat odabran u kampanji srednjoškolaca na nivou BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU