-11.2 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022
Još

  Proslava svetoga Dominika, zaštitnika crkve i Hrvatske Poljane, te blagoslov kapele “Gospe od brze pomoći”

  I ove godine je skromnom proslavom obilježen zaštitnik crkve i sela Hrvatska Poljana kod Tuzle. Također, isti dan je blagoslovljena novosagrađena kapela u dvorištu crkve koja je nazvana “Gospa od brze pomoći”. Ime je dobila na prijedlog župnika župe Morančani, vlč. Ive Paradžika. Kroz cijelu godinu, svakoga 8. u mjesecu kolovozu, održat će se litanije i služiti sveta misa.

  proslava svetoga dominika, zaštitnika crkve i hrvatske poljane, te blagoslov kapele "gospe od brze pomoći"
  proslava svetoga dominika, zaštitnika crkve i hrvatske poljane, te blagoslov kapele "gospe od brze pomoći"

  Prva kapelica sagrađena je na mjestu današnje crkve “Svetog Dominika” davne 1922. godine. Dominika Piccolotti i njen muž Antonio doselili su se iz Italije koncem XIX stoljeća i stekli golemo imanje, napravili svoje domove u kojima i danas žive njihovi potomci u ovom prekrasnom podneblju.

  - Oglašavanje -

  Sveti Dominik je rođen između 1170. i 1173. godine u Caleruegi u Kastilji i to u vrijeme kada je dobar dio Španjolske bio pod Arapima. Kao dijete od pet godina bio je povjeren ujaku svećeniku na odgoj i školovanje, a takva se odluka pokazala mudrom, jer se uistinu pronašao u svećeničkom pozivu i filozofsko-teološkoj izgradnji. Imao je prilike steći dobro obrazovanje i imao je mogućnosti posjedovati skupocjene knjige, no kada je u španjolskoj zavladala glad, prodao je svoje knjige kako bi od dobivenog novca mogao nahraniti siromahe.

  Taj je njegov čin bio posebno poticajan i za njegove školske kolege i za profesore, tako da se kod mnogih pomalo oblikovala svijest solidarnosti sa siromašnima i napuštanje života u lagodnosti.

  Župa Morančani obuhvaća sela: Morančani, Ljubače, Breze i lijepu Poljanu. Poljana je posvetila svoju kapelu 1922 godine svetom Dominiku, velikom propovjedniku koji je ostao upamćen u povijesti. Ovo je druga godina kako mještani Poljane organiziraju malo veće slavlje i proslavu vezano uz današnji dan kada se pored svećenika iz okolnih župa skupi i veliki broj vjernika, ne samo iz Poljane. Na današnjoj svetoj Misi je nazočilo više vjernika nego inače čime nastoje napraviti tradiciju zahvaljujući domaćim i inozemnim župljanima koji skupe sredstva da obilježe svetog Dominika zaštitnika Poljane uz prigodnu zakusku.

  proslava svetoga dominika, zaštitnika crkve i hrvatske poljane, te blagoslov kapele "gospe od brze pomoći"

  Ivo Paradžik župnik Župe „Sveti Juraj mučenik“

  „Ja sam najgluplji svećenik na svijetu. Kad nam ostane sredstava od proslave predložim ih iskoristiti za popravku zvona mjesne crkve koje ne radi. Dakle, bitno je da se ljudi okupe bez obzira na vjeru i naciju, da se druže, upoznaju, šire međusobna prijateljstva. Toga nedostaje ovom narodu, jer, rat je učinio svoje nažalost, razišli smo se diljem Europe i nama je bitno da na određeni način oživimo ovo selo, da se druže djeca, da se upoznaju, gdje su zajedno odrastali, jer, bitno je da dijete zna gdje mu se tata rodio, tata voli Poljanu najviše na svijetu koje treba prenositi s koljena na koljeno. Jednostavno, da ne zaborave. Već smo dogovorili da naredne godine na istom mjestu, u isto vrijeme na isti datum sveti Dominik čeka sve Vas. Svi ste dobro došli.

  Da je moguć suživot svih koncesija u Poljani, dokaz je objave na društvenoj mreži Almir Amra Gadzo koji se javno zahvalio na podršci tijekom ukopa njegovog oca Asima riječima:

  „Hvala svima na podršci… Crkva sv. Dominika je zvonila od polaska umrlog mog oca Asima ispred kuće žalosti pa do kraja ukopa… Hvala komšijama koje su došle… Bilo vas je dosta, cijela Poljana. Hvala još jednom.

  Zaista lijepa vijest na današnjem vremenu. Ugledajmo se na nju! Ostavimo prošlost. Izgrađujmo budućnost!

  Piše: Anto Šimić Čiko

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO