Prošle godine na bh. cestama skoro 30 hiljada saobraćajnih nezgoda

Tokom protekle 2020. godine na bosanskohercegovačkim putevima/cestama dogodilo se ukupno 29.703 saobraćajnih/prometnih nezgoda od kojih je 6.260 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 23.443 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom.

U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život su izgubila 244 lica/osobe, 1.268 lica/osoba zadobilo je teže tjelesbne povrede/ozlijede, dok je 7.307 lica/osoba pretrpjelo lakše tjelesne povrede/ozljede.

Veliki broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na našim putevima/cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih/prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne/prometne kulture i većeg broja učesnika/sudionika u saobraćaju/prometu.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima/uvjetima na putevima/cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih/prometnih nezgoda, slijede saobraćajne/prometne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju/prometu, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije, nepovoljne uslove/uvjete na putu/cesti itd.

Najveći broj saobraćajnih/prometnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju (52,77%), a zatim na magistralnim putevima/cestama (28,7%), onda slijede lokalni (9,5%), pa regionalni putevi/ceste (9,1%), itd.

Najveći broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na području Federacije BiH u 2020. godini dogodio na području Kantona Sarajevo, sa procentualnim učešćem od oko 40,18 %, zatim slijede Tuzlanski kanton sa procentualnim učešćem od oko 13,6 %, Zeničko-Dobojski kanton sa procentualnim učešćem od 12,6 %, Srednjobosanski kanton sa procentualnim učešćem od 10,32 %, itd.

prošle godine na bh. cestama skoro 30 hiljada saobraćajnih nezgoda
prošle godine na bh. cestama skoro 30 hiljada saobraćajnih nezgoda
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU