Protesti budžetskih korisnika na Sonom trgu u Tuzli

Na Sonom trgu u Tuzli danas su održani mirni protesti radnika koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona. Povod za proteste je, kako su naveli, odbijanje Vlade TK da isplati jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 1.080 KM. 

– Premijer Irfan Halilagić nas je pozvao na sastanak u ponedjeljak. Naravno da ćemo se odazvati sastanku, možemo pregovarati svaki dan, jer sindikat nije za proteste i štrajkove. Nadamo se da će ovoga puta ponuda Vlade TK biti prihvatljiva jer je prethodna bila neprihvatljiva što govori i današnji skup, odnosno nezadovoljstvo radnika – kaže Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Budžetski korisnici traže i povećanje plata, ali su im iz Vlade TK poručili kako o povećanju plata mogu pregovarati u aprilu 2023. godine. 

Isplatu jednokratne novčane pomoći ranije su tražili i radnici uposleni u zdravstvu TK koji su zakazali generalni štrajk za 31. decembar.

Naredno okupljanje radnika koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona moglo bi se dogoditi 30. decembra kada će Skupština TK na sjednici usvajati prijedlog budžeta za 2023. godinu.  (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU