Prvi zajednički sastanak predsjedništava saveza opština i gradova u Bosni i Hercegovini

Prva zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza opština i gradova Republike Srpske, pod visokim pokroviteljstvom Vijeća Europe, odnosno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, održat će se danas u Neumu.

Na sastanku će se okupiti načelnici i gradonačelnici – članovi predsjedništava, rukovodstva saveza te članovi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti.

Na sastanku će se razgovarati o prioritetima i izazovima s kojima se susreću lokalne vlasti, zajedničkom radu dvaju saveza u zemlji i saradnji s Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti, postavljajući temelje za jačanje zagovaranja i zajedničkih napora u cilju jačanja lokalne demokratije.

Ovaj događaj organizuje se u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“ kojeg sprovodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u sklopu Akcionog plana Savjeta Evrope za Bosnu i Hercegovinu 2022.-2025. 

Projekat ima za cilj poboljšati kvalitet lokalne demokratije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u u Bosni i Hercegovini. Također, promoviše nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

BHRT

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU