Put balkanskih spomenika novi je turistički regionalni proizvod

Savjet za regionalnu saradnu (RCC) promovisao je na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu Put Balkanskih spomenika i regionalne turističke rute.

Vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri RCC-u, Snježana Derviškadić, kazala je da joj je drago što su međunarodni sajam turizma u Beogradu iskoristili da zvanično oblilježe pokretanje nove zajedničke regionalne rute kulturološkog turizma pod nazivom Put Balkanskih spomenika, prenosi Akta.

“Put Balkanskih spomenika nastoji oživjeti umjetnost, dizajn i arhitekturu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu nastalih širom Zapadnog Balkana u periodu između 1950-ih i 1990-ih godina i ponuditi novi turistički proizvod kako stranim, tako i turistima iz regiona koji su u potrazi za jedinstvenim kulturološkim doživljajem”, kazala je Derviškadić.

Međunarodni sajam turizma, kako je saopšteno iz RCC-a, najveći je sajam te vrste u jugoistočnoj Evropi na kojem se okuplja oko 900 izlagača iz 50 država kao i 65 hiljada posjetilaca od kojih je oko 12 hiljada predstavnika firmi i hiljadu predstavnika medija.

Osim pokretanja rute Put Balkanskih spomenika na međunarodnom sajmu turizma, RCC je ovih dana i domaćin štanda Zapadni Balkan – Powered by RCC, na kojem desetak operatera iz regiona promoviše i prodaje svoje najbolje ture kulturološkog i avanturističkog turizma koje obuhvataju različite djelove Balkana, od Bosne i Hercegovine (BiH), preko Crne Gre i Srbije do Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

“Promociju Zapadnog Balkana na međunarodnom sajmu turizma omogućio je projekat razvoja i promocije turizma koji sprovodi RCC, a finansira Evropska unija (EU), a koji radi na razvoju i promociji novih zajedničkih regionalnih ruta i proizvoda kulturološkog i avanturističkog turizma, te na povećanju prihoda od turizma i zapošljavanja u ovom sektoru”, zaključuje se u saopštenju.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU