Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju: “Koristit ćemo sva sredstva koja imamo”

Putin se jutros obratio naciji. Ruski predsjednik najavio je “djelomičnu mobilizaciju” u Rusiji “za odbranu domovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sigurnosti našeg naroda”.

On kaže da se to odnosi “samo na građane u rezervnom vojnom sastavu, one koji su služili vojsku”. Izdao je i novu prijetnju (Zapadu): “Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude ugrožen, za odbranu Rusije i našeg naroda koristit ćemo sva sredstva koja imamo. Ovo nije blef.”

“Teritorijalna cjelovitost naše domovine, naša nezavisnost i sloboda bit će osigurani, ponavljam svim sredstvima koja imamo. Oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebali bi znati da se prevladavajući vjetrovi mogu okrenuti u njihovom smjeru.”

Putin kaže da je potrebno hitno donijeti odluku o zaštiti “našeg naroda u oslobođenim zemljama”. “Zato sam od ministarstva obrane tražio da pristane na ‘djelomičnu mobilizaciju'”.

Kaže da je uredba već potpisana i da danas počinje djelomična mobilizacija. Rekao je i da će svi građani koji budu mobilizirani imati punopravni vojni status. 

Ruski predsjednik je naveo da je Zapad ucjenjivao Rusiju, ali da Rusija ima mnogo oružja kojima može odgovoriti. “Upotrijebit ćemo sve resurse koje imamo da odbranimo naše ljude”, kaže. Dodao je da ljudi koji žive u područjima Ukrajine pod kontrolom Rusije ne žele biti “pod jarmom neonacista”, prenosi Reuters.

O planovima za takozvane referendume u ovim dijelovima zemlje, dalje kaže “mi podržavamo te ljude”.

“Uzdam se u vašu podršku”, zaključio je. (BBC/Federalna)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU