6.6 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Radiosignale možda šalje 36 civilizacija

Moguće je da u Mliječnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emitiraju radiosignale u svemir, tvrde britanski astrofizičari

Iako ne postoje izravni dokazi za postojanje inteligentnih izvanzemaljskih oblika života, naučnici smatraju kako bi pod pretpostavkom da je, kao i na Zemlji, za razvoj inteligentnih oblika života na drugim planetima potrebno približno pet milijardi godina, broj aktivnih civilizacija u našoj galaktici trebao iznositi više desetaka.

Do te pretpostavke naučnici su došli promatrajući evoluciju na svemirskoj razini s pomoću proračuna nazvanog “astrobiološka kopernikanska granica”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Sky News.

‘Nemoguća komunikacija’
Međutim, oni tvrde kako je, u slučaju da su takve civilizacije ravnomjerno prostorno raspoređene u galaktici, najbliža potencijalna izvanzemaljska civilizacija koja sudjeluje u takvoj komunikaciji od Zemlje udaljena 17.000 svjetlosnih godina, pa bi komunikacija s njom s našeg planeta bila praktično nemoguća.

Isto tako, krajnje je mala vjerojatnost da su zvijezde kod kojih se možda odvija takav život po svojoj masi nalik našoj – većina bi mogle biti nestabilne zvijezde koje se ubrajaju u tzv. crvene patuljke.

  SMS poruke će biti ukinute, dolazi novi sistem zahvaljujući 5G-u

Budući da bi zbog toga vrijeme opstanka oblika života na njima bilo ograničeno, to znači i kako je vrlo moguće da je naša civilizacija jedina koja postoji u našoj galaktici, kažu naučnici.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU