Radnici komunalne privrede u KS najavili protest

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Sarajevo zakazao je protest radnika za četvrtak, 29. februara u pet minuta do 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, navodeći da će svim sredstvima braniti interese svojih članova.

Iz Sindikata navode da su počeli pregovore oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, s obzirom da je važeći Kolektivni ugovor istekao 31.12.2023.godine. 

Ističu kako Vlada Kantona Sarajevo i Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede, te ne žele udovoljiti zahtjevima Sindikata da se povećaju plate komunalih radnika za 100,00 KM.

“SSRKPFBIH Kantonalni odbor Sarajevo će svim sredstvima braniti interese svojih članova, te se zakazuje protest radnika komunalne privrede u četvrtak, 29.02.2024. godine, sa početkom u 5 minuta do 12 sati ispred zgrade Vlade KS”, naveli su u saopštenju.

Dodali su da je Kantonalni odbor Sarajevo donio odluke o daljim koracima i to pokretanje tužbi, podnošenje inspekcijskih prijava prema firmama koje su prekršile zakonske obaveze, organizovanje štrajka upozorenja i generalnog štrajka na nivou svih komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

bhrt.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU