Raković i Čakić sporazumno priznali krivicu za visoku korupciju

Rejhan Raković (1980) i Kenit Čakić (1994), optuženi zbog visoke korupcije, sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim i osuđeni na kaznu zatvora, novčanu kaznu i oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

Raković je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a uz izricanje predložene kazne, predložena je i zabrana vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti odluke.

Na osnovu Krivičnog zakona BiH od optuženog će biti oduzeta protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u različitim valutama u ukupnom iznosu od oko 100.000 KM, kao i predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

Čakić je optužen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu 1.000 KM. Od optuženog će biti oduzeta protivpravno stečena imovinska korist od 1.600 KM, kao i predmeti koji su upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i uposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Priznali su kivicu za počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženi Čakić i za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH.

Nakon prihvatanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba/Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU