Ramazanski post uspješno liječi bolesti metabolizma, prevenira gojaznost i jača duh

Ukoliko posmatramo ramazanski post s medicinskog aspoekta može se govoriti o njegovom uticaju na dvije osnovne komponente zdravlja tjelesnu i mentalnu, a efekti posta pogu se posmatrati kao preventivno ali i kao terapeutsko sredstvo.
Kada je u pitanju tjelesna sfera pozitivni učinci posta su: prirodna detoksikacija kojom se svi organi i sve stanice čiste od štetnih tvari i obnavljau, te uspješno liječenje bolesti metabolizma.

“Metabolički sindrom prije svega uslovljen je pogrešnim stilom života, posebno prehrane, a uključuje u sebe povećanu koncentraciju masnoća i šećera u krvi, povišen krvni pritisak i gojaznost centralnog tj. abdominalnog tipa. Ova četiri faktora imaju tendenciju da se pojavljuju zajedno, a na sva četiri pozitivno djeluje post. Nedvojbeno je dokazano da prehrana ima golem uticaj na krvni pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi, te razumljivo i na našu kilažu”, objašnjava Adem Zalihić direktor Hitne pomoći KS.

Post sprječava gojaznost

Gojaznost je u relevantnim medicinskim knjigama osuđena kao riziko faktor mnogih opasnih i smrtonosnih oboljenja, a prije svega srca i krvnožilnog sistema, ali i organa za disanje, varenje, izlučivanje mokraće, endokrinih žlijezda, osteomuskularnog sistema, i svakako nepobitan je uticaj gojaznosti na mentalno zdravlje gojaznih ljudi jer su to uglavnom osobe koje su nezadovoljne sopstvenim izgledom.

Gojaznost u SAD- u je državni problem. Više od 72 miliona odraslih Amerikanaca, odnosno 26,7 posto je gojazno. U liječenju gojaznosti dizajnirane su različite vrste dijeta, ali kod svih autora neizostavno je prisutno, u većem ili manjem stepenu ustezanje od hrane.

Sa fiziološkog aspekta post nastupa sa početkom korištenja masti kao izvora energije, a to je otprilike 8-10 sati nakon prekida unosa hrane, tj. nakon jela. Na početku gladovanja, kao i kod produžene tjelesne aktivnosti, tijelo prvo troši zalihe glikogena. U nedostatku hrane koja bi poticala stvaranje zaliha glikogena, proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo. No, organizam to čini tako da prvo razgrađuje nepotrebne masne naslage. Smanjenjem količine masnog tkiva smanjujemo površinu gdje se skladište otrovne, lipofilne materije kojih je u ishrani savremenog čovjeka jako puno”, objašnjava Zalihić.

Dakle, svaka osoba koja posti mjesec ramazan svake svake godine prođe neku vrstu dijete i time prevenira ili liječi gojaznost.

Post snižava krvni pritisak

Povišen krvni prtisak je opasnost za nastanak ateroskleroze krvih sudova i posljedičnih kardiovaskularnih oboljenja, ali i slabljenja srčanog mišića.

“Osnova za visok pritisak je povećan unos soli i masti, te povećana napetost krvnih žila, a post djeluje na oba ova faktora. Dijeta je pored medikamentozne terapije osnova u liječenju visokog krvnog pritiska, a kazali smo da je post svojevrsna dijeta”, rekao je Zalihić

Post snižava nivo šećera u krvi

Dijabetes, koji se karakteriše nedostatkom insulina ili njegovom nefunkcionalnošću, dovodi do endotelne disfunkcije (oštećenje unutrašnjeg sloja krvnih sudova), a to predstavlja prvi korak u nastanku ateroskleroze krvnih sudova.

“Nizak nivo ugljenih hidrata, uzrokovan postom, u krvi smanjuje potrebe našeg tijela za inzulinom, čime se u stvari prevenira nastanak dijabetesa. Zdravstveni eksperti širom svijeta takođe, preporučuju dijetu kao metodu liječenja pacijenata u ranoj fazi šećerne bolesti, ali i u slučajevima razvijene bolesti osnova liječenja je dijeta”, kazao je Zalihić.

Osim toga post smanjuje opasnost od epileptičnog napada, povećava lučenje endorfina, kortikostroida i interferona, te potiče organizam na samoizliječenje.

Poticanje organizma na samoizlječenje

“Postom se aktiviraju potencijali našeg organizma za samoizlječenje. Postoje ozbiljne indicije da se aktivacijom matičnih ćelija našeg organizma putem posta, naše tijelo može boriti sa ćelijama raka”, objašnjava Zalihić.

Kako smisao posta nije samo u dobrobiti za tijelo, nego u istoj mjeri i za psihu, pozitivne posljedice vidljive su i u toj sferi.

“Post pospješuje razboritost uma, jer neumjerenost u ishrani vodi lijenosti, uspavanosti i nepromišljanju. Postom se razgrađuju negativni osjećaji koji ugrožavaju psiho-fizičko zdravlje(bijes, tjeskoba, nemir), te stvaraju i akumuliraju novi psihički potencijali za uspješno nošenje sa svakodnevnim stresnim situacijama. Dokazano je, da post dovodi do: jačanja volje, kontrole nad strastima, samokritičnosti i discipline, intenziviranja karaktera i jačanja duha uopšte”, rekao je Zalihić i dodao kako nam svi ovi faktori pomažu da krizne životne situacije lakše prebrodimo.

Post je idealna prilika za prestanak sa ovisnostima o alkoholu, drogi i cigaretama.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU