12 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Reis Kavazović na Baščaršiji organizirao iftar za mlade iz BiH i regije

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je za mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Kosova u nedjelju organizovao veliki omladinski iftar, u centru Sarajeva, na Baščaršiji.

Države u okruženju, iz kojih su omladinci doputovali na iftar, kako podsjeća agencija MINA, nekada su činile jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu, na čijem čelu je bio reisu-l-ulema. Iako vjerski život nekih od ovih država više nije pod okriljem i organizacijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i dalje su bliske i s njima postoji otvorena saradnja.

Stoga večerašnji omladinski susret ima poseban značaj i simboliku, jer se reisu-l-ulema želio susresti s mladima iz regije, s njima porazgovarati i ohrabriti ih u njihovom radu, te dati podršku njihovim aktivnostima.

On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organiziranja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka:

– Drago mi je vidjeti da ste iz svih domovinskih zemalja došli u svoju maticu, u našu kolijevku Bosnu. Vaš dolazak iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i s Kosova je ohrabrenje za sve nas i dokaz da smo svi, i kao muslimani i kao Bošnjaci, jedno tijelo – kazao je Kavazović.

Upozorio je na opasnost “’hladnih vjetrova u Evropi”, potičući mlade da preuzmu odgovornost i ne dopuste međusobno razdvajanje, te da i sami preuzmu odgovornost za svoju budućnost, za budućnost naroda raseljenog po Balkanu i svijetu.

- Oglašavanje - reis kavazović na baščaršiji organizirao iftar za mlade iz bih i regije

– Morat ćete preuzeti odgovornost i za svoju vezu s maticom, s Bosnom. I vi u Bosni i vi izvan nje imate podjednaku odgovornost da na tome radite. Zato je dobro da se upoznajete. Trebate da zajedno studirate, poslujete, da se ženite i udajete. Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju. Podijeljeni i usitnjeni teško ćemo opstati kada zapušu hladni evropski vjetrovi. A mi znamo kako hladni vjetrovi znaju biti u Evropi – rekao je reisu-l-ulema.’

U svečanom dijelu programa aktivisti Mreže mladih Islamske zajednice prezentirali su ciljeve i svrhu njihovog omladinskog organiziranja.

(FENA) M.B.

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima