Reprezentacije Egipta i Zimbabvea sutra otvaraju Afrički kup nacija

Nogometne reprezentacije Egipta i Zimbabve sutra u Kairu otvaraju 32. afrički kup nacija.

To će biti peti put da se  najveće afričko nogometno  takmičenje održava u Egiptu, nakon 1959., 1974., 1986. i 2006. godine.

Naslov prvaka brani Kamerun, koji je prije dvije godine u Gabonu u  finalu sa 2:1 pobijedio Egipat.

Ovogodišnji Afrički kup nacija će ući u historiju kao prvi koji će se održati u ljeto jer se do sada igrao u januaru, te prvi  sa 24 umjesto dosadašnjih 16 reprezentacija.

Prvenstvo se igra na osam stadiona u pet egipatskih gradova: Kairu, Alexandriji, Ismailiju, Port Saidu i Suezu.

U  A-grupi će pored Egipta i Zimbabvea  još igrati DR Kongo i Uganda, u B-grupi Nigerija, Gvineja, Madagaskar i Burundi, C-grupi Senegal, Alžir, Kenija i Tanzanija,  D-grupi  Maroko, Obala Slonovače, Južnoafrička Republika i Namibija, E-grupi Tunis, Mali, Mauretanija i Angola, te u F-grupi Kamerun, Gana, Benin i Gvineja Bisao.

U osminu finala će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe te četiri nabjolje trećeplasirane.

Finalna utakmica igrat će se 19. jula.

Pobjednik će osvojiti novčanu nagradu u iznosu 4,5 miliona dolara, finalista 2,5 miliona, polufinalisti po 2 miliona, a  četrtfinalisti po 800.000 dolara.

Na Afričkom prvenstvu će igrati brojna ugledna imena svjetskog nogometa predvođena domaćom zvijezdom Mohamedom Salahom. Pored njega izdvajaju se Senegalci Sadio Mane, Keita Balde i Ismaila Sarr, Marokanci Hakim Ziyech, Medhi Benatia i Romain Saiss, Alžirac Riyad Mahrez, Nicolas Pepe iz Obale Slonovače i drugi.

Najuspješnija država na afričkim prvenstvima je Egipat, koji ima sedam titula, slijedi  Kamerun sa pet, Gana sa četiri, Nigerija sa tri titule, po dva naslova imaju Obala Slnovače DR Kongo, a po jedan Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, JAR i Kongo.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU