Republika Srpska proglasila vanredno stanje zbog virusa

U Banjoj Luci je danas održana posebna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj je donesena odluka o proglašenju vanrednog stanja zbog krize izazvane koronavirusom.Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi.

Većinom glasova poslanika odlučeno da sjednica bude zatvorena za javnost te da neće biti obraćanja gostiju. Zbog ovakvog stava opozicione stranke nisu podržale dnevni red i neki od njih ne prisustvuju sjednici.

Ova odluka bi trebala pomoći u donošenju važnih odluka i njihovom izvršenju u vrijeme krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. Nije jasno da li će ova odluka utjecati na Federaciju BiH. Ipak Dodik je aludirao da bi se to na jedan ili drugi način moglo desiti ako situacija eskalira.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je cilj uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo u kraj širenju virusa korona.

“Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Vanredno stanje nije ništa, nije nikakav atak na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane”, rekao je Dodik.

Sjednica je održana u Banskom dvoru gdje su preduzete maksimalne mjere zaštite učesnika u skladu sa preporukama donesenim zbog širenja koronavirusa. Stolice u sali su raspoređene tako da je između njih obezbijeđeno preporučeno rastojanje s ciljem smanjenja rizika.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU