REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Katastrofalan nastup bh. košarkaša na EP u Turskoj 2001. godine

Košarka, sport koji u našoj zemlji ima dugu tradiciju, veliki broj navijača i čija dva kluba bili su prvaci Evrope, kod muškaraca sarajevska BOSNA 5. aprila 1979.god. u Grenoblu, a kod žena tuzlansko JEDINSTVO 22 marta 1989 godine u Firenci.

Kada je u pitanju nastup naše reprezentacije na međunarodnoj sceni to nije ni u „snovima“ tako blizu, iako je naša muška reprezentacija igrala dosta puta na samoj završnici Evropskih prvenstava, a zabilježeno je i nekoliko sjajnih pobjeda u kvalifikacijama za EP (protiv Hrvatske u Sarajevu, Litvanije, Hrvatske, Švedske, Holandije u gostima…)

Piše: Rešad MAMELA

Naša reprezentacija nastupila je na završnici Evropskog prvenstva 2001. godine, a koje je održano u Turskoj, od 31. augusta do 9. septembra u tri turska grada: Antalija, Ankara i Istanbul. Voljom žrijeba BiH igrala je u grupi „D“ a naši protivnici bili su  Rusija, Italija i Grčka.

rešin sportski vremeplov/ katastrofalan nastup bh. košarkaša na ep u turskoj 2001. godine
rešin sportski vremeplov/ katastrofalan nastup bh. košarkaša na ep u turskoj 2001. godine

Naša selekcija doputovala je u Antaliju sa vjerom da mogu izboriti plasman u drugi krug takmičenja, navijači su ih ispratili sa puno optimizma i nadom da mogu ostvariti povoljan rezultat, a uz sebe je, u ovom prekrasnom turskom gradu i ljetovalištu, naša reprezentacija ima priličan broj navijača koji su spojili ljetovanje i priliku da budu od pomoći našoj selekciji.

Selektor Sabit Hadžić doveo je  ekipu koja je bila spoj iskustva (Marković, Lerić, Mršić, Firić, Hukić…) i mladosti (Krasić, Opačak, Mujezinović, Terzić…) i niko nije ni pomislio u bh. javnosti da bi ova selekcija mogla odigrati toliko slabo, indolentno, razočaravajuće i završiti na predposljednjem mjestu, kao 15 reprezentacija na tom prvenstvu.

Tri katastrofalna poraza

Prvi meč naša reprezentacija igrala je protiv Rusije. U našoj selekciji bili su optimistični i vjerovali su da mogu slaviti, protiv, po njima „raštimane“ selekcije Rusije. No, jedno je priča po novinama, hotelu, plaži do je na parketu to bilo nešto sasvim drugo.

Kirilenko sa 26 koševa, Panov, Pashutin, Morgunov…“razbucali“ su našu  selekciju i ostvarili  ubjedljiv trijumf od plus 20 koševa (83:63). U našoj selekciji donekle su se istakli Marković sa 12 poena, Mujezinović i Ovčina. Nakon te utakmice koja je uzdrmala sve u našom taboru slijedi je novi težak ispit.

Reprezentacija Italije u kojoj su igrali Menegin, Fučka, Basile, Richetti, Chiacig…napravila je“masakr“ nad našom ekipom i ubjedljivo slavila sa  čak 30 poena razlike (96:66). Jedini vrijedi spomena u našoj ekipi bili su  Mujezinović sa 17 poena i Firić i Mršić. Došao je 2.septembar, nedelja, posljednja utakmica prvog kruga takmičenja, meč u kome je BiH pobjedom nad Grčkom mogla izboriti plasman dalje. Prvo poluvrijeme naši momci odigrali su kao iz bajke. Bili su bolji u skoku, šutu, borbenosti, vodili smo i sa 9 koševa prednosti, i na poluvrijeme otišli sa plus 5 (44:39).

Svi smo pomoslili da smo konačno našli našu igru, najbolju petorku i da ipak idemo dalje. No u nastavku druga priča na parketu. Svega je tu bilo, a najmanje onog što liči na  sport, igru, fer plej…

Grci su sve „poduzeli“ na poluvremenu da ne dožive poraz. Na scenu stupaju suci, francuz  Dorizon i posebno ukrajinski sudac Boris Shulga, koji sviraju sve u korist Grka a na štetu BiH. Treću četvrtinu Grci dobijaju ubjedljivo (29:10), u zadnjoj četvrtini dosta nervoze na parketu, Grci sve čine da meč dobije druge konotacije, mnogo više od sporta.

Dva minuta prije kraja Kalaitzis udara Mršića, pokušaj opće tuče, suci isključuju kompletnu klupu obje reprezentacije, naša selekcija završava meč sa samo 2  igrača na parketu. Grčka dobija tu četvrtinu sa 33:23 i bilježi visok trijumf 101:77.

Kod Grčke najviše su pružili Alvertis sa 23 poena, Fotsis, Papaloukas a kod nas samo su zadovoljili Mršić sa 21 košem, Lerić i Mujezinović. Na kraju meča u našem taboru muk, potištenost, tuga…na drugoj strani Grci slave, pjevaju, vesele se  prolazu dalje.

Sigurno, bilo je ovo najslabije EP prvenstvo u kome je naša selekcija razočarala igrom, požrtovanjem, borbenošću, htijenjem.  Prvenstvo koje je pokazalo da je vrijeme za smjenu selektora i igrača kojima je istekao rok trajanja.

Ovo niko nije očekivao

Sigurno da smo svi razočarani, utučeni, neraspoloženi nakon ovako blijedog nastupa. U tri utakmice pretpjeli smo tri  katastrofalna poraza, naša igra je već  odavno „pročitana“ od strane suparnika. Slabo smo igrali u odbrani, u napadu nas nije bilo u ofanzivnim skokovima i to je dalo ovakav bilans. Vjerujem da će ljudi koji vode računa o bh. košarci iz svega ovoga izvuči brojne pouke, a koje bi morale promjeniti mnogo toga u budućnosti po pitanju igre naše reprezentacije, rekao je Damir Mršić.

Prvo mjesto osvojila Jugoslavija

U velikom finalu, koji je igran u areni „ABDI IPEKČI“ u sjajnoj atmosferi reprezentacija Jugoslavije (Stojaković, Ščepanović, Jarić, Divac, Bodiroga…) a koju je predvodio selektor Svetislav Pešić pobijedila je domaćina prvenstva Tursku (Okur,Turkoglu,Turckan…) rezultatom 78:69 i postala, osmi put, prvak EVROPE.

rešin sportski vremeplov/ katastrofalan nastup bh. košarkaša na ep u turskoj 2001. godine
rešin sportski vremeplov/ katastrofalan nastup bh. košarkaša na ep u turskoj 2001. godine

U borbi za treće mjesto Španija je bila bolja od Njemačke rezultatom 99:90. Za najboljeg igrača proglašen je Predrag STOJAKOVIĆ, član reprezentacije Jugoslavije.

Oni su nastupili u Turskoj

Firić, Hukić, Mršić, Kovačević, Marković, Lerić, Opačak, Ovčina, Mujezinović, Suljanović, Terzić i Krasić. Selektor: Sabit Hadžić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU