REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 16 godina Platini otvorio nogometni centar „GOAL“ u Orašju

Sigurno da u nogometu, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, ima dosta važnih datuma i događaja za klubove, gradove, države širom svijeta

Mnogi ti „istorijski“ datumi često puta su donijeli ogromnu popularnost, boljitak, prosperitet…za nebrojan broj timova i gradova iz kojih oni potiću.

Sigurno da i naša prelijepa čaršija na sjeveru BiH, Orašje na rijeci Savi, ima jedan datum kada se je o ovom gradu koji ima dušu čulo širom dunjaluka i koji je za sva vremena ušao u istoriju grada Orašja i evropskog i bh. nogometa uopće.

Piše: Rešad MAMELA

Naime, prije 16 godina, 8 juna 2004. godine poznati francuski nogometaš, predsjednik UEFE, dopredsjednik FIFAinog odbora Goal za pomoć siromašnim državama, čuveni Michel PLATINI svečano je otvorio nogometni centar „GOAL“ u Orašju. Bio je to trenutak koji je odjeknuo u cijelom svijetu i kome su bili nazočni brojni poznati i priznati sportski radnici iz BiH i inozemstva.

rešin sportski vremeplov/ prije 16 godina platini otvorio nogometni centar „goal“ u orašju
rešin sportski vremeplov/ prije 16 godina platini otvorio nogometni centar „goal“ u orašju

Brojne novinarske ekipe iz zemalja širom Evrope bile su uživo na licu mjesta i izvjestile desetine miliona ljubitelja nogometa o ovom događaju. Taj dan na „udaru“ medija bila su mnoga poznata domaća i evropska nogometna imena, koji su u brojnim intervijuma ukazali o kakvom kapitalnom objektu za budućnost i boljitak bh. nogometa se radi.

Svi oni izrazili su želju i nadu da će ovaj događaj znatno ubrzati razvoj nogometa u našoj zemlji i biti dodatni stimulans da i u drugim gradovima BiH se nešto slično napravi, uz pomoć UEFE i domaćih organa vlasti, kao i samog NSBiH.

Sretan i zadovoljan što sam u Orašju

U svom obraćanju prisutnim gostima, a kojih je bilo u ogromnom broju iz cijele naše države, ali regiona legendarni Michel Platini je,između ostalog, rekao sljedeće:

”Izuzetno mi je drago i zadovoljan sam što se danas nalazim u Orašju, koje je ne baš davno jako propratilo ovih zadnjih godina, ali na sreću to vrijeme je prošlo. Danas na svečan način puštamo na upotrebi ovaj prekrasan objekat, a u toku su ovakvi projekti u 160 zemalja svijeta. Projekat se realizuje uz pomoć Francuske vlade i FIFA-inog projekta Goal. Ovo radimo u svim zemljama kojima treba obnova. Ne dajemo ništa Francuskoj ili Njemačkoj, jer oni imaju dovoljno. Nastojimo što više pomoći siromašnim zemljama svijeta…”

rešin sportski vremeplov/ prije 16 godina platini otvorio nogometni centar „goal“ u orašju
rešin sportski vremeplov/ prije 16 godina platini otvorio nogometni centar „goal“ u orašju

Nakon svečane ceremonije otvaranja ovog sportskog objekta uslijedio je prijateljski meč mladih reprezentacija BiH-Slovenija. Više od tri hiljade ljubitelja nogometa iz Brčkog, Orašja, Modrče, Tuzle, Sarajeva, Županje, Doboja, Bosanskog Šamca, Bijeljine…uživalo je u igri igrača obje selekcije.

U ovom meču selektor mlade reprezentacije Slovenije, legendarni nogometaš Brane Oblak posljednji put bio je kao selektor te selekcije, jer je nakon tog meča postao izbornik „A“ selekcije Slovenije. Naš selektor Ibro Zukanović sjajno je postavio igru svojih izabranika, koji su sasvim zasluženo, poslije mnogo bolje igre tokom svih 90 minuta ostvarili trijumf rezultatom 2:0.

Zgoditke su postigli u 37 minuti Dajić i u 74 minuti Vedad Ibišević, koji je solo prodorom napravio „slalom“ u odbrani gostiju i prizemnim udarcem matirao „ portira“ gostiju Samira Handanovića za konačnih 2:0.

rešin sportski vremeplov/ prije 16 godina platini otvorio nogometni centar „goal“ u orašju
rešin sportski vremeplov/ prije 16 godina platini otvorio nogometni centar „goal“ u orašju

Prisutni ljubitelji nogometa često puta su nagrađivali aplauzom sjajne poteze, udarce, odbrane na jednoj strani koje su izvodili Nikić, Ibišević, Jelić, Zeba, Baotić, Memišević…a na drugoj Handanović, Mejač, Morec, Dedić, Brečko, Žinko…i sigurno su zadovoljni napustili tribine oraškog nogometnog „hrama“.

Zadovoljan sam zbog postignutog pogotka

Naravno da sam presretan zbog zgoditka koji sam postigao u ovom meču. Svi smo bili spremni, motivisani, željni igre i dokazivanja pred mnogobrojnom publikom i mislim da je naša pobjeda čista i zaslužena. Imali smo dosta dobrih prilika i mogli smo, a i trebali, pobijediti sa većom gol razlikom, rekao nam je Vedad Ibišević.

BiH je zasluženo pobijedila

Odmah da kažem da je pobjeda selekcije BiH zaslužena. Cijeli tok meča domačin je bio bolji, konkretniji, opasniji i osim dva gola još par puta su napravili dobre prilike za pogodak. Naša reprezentacija odigrala je dosta slabo,kao da su podlegli atmosferi koja je bila na stadionu i sigurno da će moj nasljednik morati mnogim reći da su završili sa svojom reprezentativnom karijerom. Čestitam domačinu na ostvarenoj pobjedi i fer igri tokom cijelog susreta-rekao nam je Brane Oblak.

Bila mi je čast i zadovoljstvo

Poštovani čitaoci vaš novinar imao je veliku čast i zadovoljstvo, da u ime NSBiH, pred početak meča izađem sa legendarnim Platinijem na teren, da on izvede početni udarac na meču BiH-Slovenija.

Nakon što je on to učinio otišli smo do kluba obje selekcije gdje sam predstavio selektore Zukanovića i Oblaka, kao i sve rezervne igrače obje reprezentacije, a koje je on srdaćno pozdravio i sa svakim se rukovao. U društvu takve nogometne legende osjećao sam se sretno, prijatno, ponosno… nije bilo ni sekunde straha da „zastanem“ jer vidio sam od prvog trenutka, kada smo se rukovali, da se radi o velikom igraču i sjajnom čovjeku.

Oni su prvi zaigrali na stadionu „GOAL“

BiH: Baotić, Musli, Mačkić, Landeka , Memišević, Nikić, Imamović, Jelić, Zeba, Studenović i Dajić. Još su igrali: Jakupović, Hajdarević, Kulić, Ibišević, Sadović, Hadžić, Maksimović i Sučić. Selektor: Ibrahim Zukanović.
SLOVENIJA: Handanovič, Brečko, Hadžić, Ilić, Morec, Matić, Božičić, Božić, Dedić, Mejač i Žinko. Još su igrali: Bećiri, Štromajer i Lo Duka. Selektor: Branko Oblak.

Brojni gosti iz zemlje i inozemstva

U Orašju su taj dan bili brojni poznati sportisti,sportski radnici iz cijele BiH i inozemstva, privrednici,ambasadori,političari. Između ostalih tu su bili Robert Prosinečki, Fuad Muzurović, Mehmed Baždarević, Husnija Arapović, Marko Topić, Vlatko Marković predsjednik NS Hrvatske, član tehničke komisije FIFE Ivan Čurković, Eva Pasked direktorica FIFA projekta „GOAL“ za Evropu, Iljo Dominković dopredsjednik NSBiH, ambasadori Francuske i Hrvatske u BiH…

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU