REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ To se neće nikad zaboraviti, Italijani pali u grotlu Koševa

Šesti novembar 1996. god. ostaće vjećno upamčen kod svih ljubitelja nogometa u našoj zemlji i upisan u anale bh. nogometa.

Tek što je završen rat, a u šeher Sarajevo na Olimpijski stadion „Koševo“ dolazi reprezentacija ITALIJE, tada viceprvak svijeta, a zvanično tri puta Svjetski šampion.

Iako prijateljski meč, izuzetno je značio za naš nogomet i našu državu, jer Italijanska reprezentacija poručila je cijelom svijetu da u našoj zemlji više nema ratne opasnosti i da se utakmice mogu normalno igrati.

Piše: Rešad Mamela

Taj dan svi putevi prema Sarajevu su bili zakrčeni, kolone autobusa, automobila, motocikla iz Zenice, Travnika, Tuzle, Bihaća, Mostara, Orašja, Konjica, Gračanice, Brčkog sa zastavama BiH kretalo se prema Koševu. Lijep, sunčan dan, a na tribinama oko četrdeset hiljada navijača BiH, ali i veča skupina navijača Italije, a to su bili Italijanski vojnici pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Sarajevu.

Sahat prije početka meča tribine su pune, ore se navijačke pjesme posvečene našim reprezentativcima. Svi jedva čekaju početak meča, navijači željno iščekuju izlazak naših igrača na travnjak, ali i reprezentativaca vicešampiona svijeta.

Na jednoj strani Glavaš, Salihamidžić, Bolić, Konjić, Beširević…kontra njih Toldo, Zola, Albertini, Maldini, Baggio.

Glavni sudac meča, austrijanac Robert Sedlacek izvodi igrače oba tima na teren uz salve aplauza na otvorenoj sceni. Divna slika, igrači Italije vode za ruku naše dječake od 10, 11 godina do centra igrališta i svima njima poslije pozdravljanja publike daruju na dar, a što je tim dječacima koji su bili iz klubova iz cijele BiH bilo veliko kao Trebević, svoj potpisani dres i fudbalsku loptu.

Krenulo je obostrano otvoreno sa obje strane, a već u 6 minuti „lom“ na tribinama, 1:0 za BiH a strijelac je bio Hasan SALIHAMIDŽIĆ koji matira vratara Tolda. No Italijani brzo uzvraćaju i već u 12 minuti je 1:1 a strijelacje bio CHIESA koji je savladao nemočnog Dedića.

U samom finišu prvog poluvremena tresu se tribine Koševskoh nogometnog hrama, igrao se 44 minut, dubinsku loptu na ivici šesnesterca majstorski prima Elvir BOLIĆ, vara svog čuvara Di Matea i onda rezantnim udarcem, malo iskosa sa desne strane sa nekih 13, 14 metara cijepa „storu vratara“ Italije i dovodi našu selekciju u vodstvo 2:1.

U nastavku meča oba selektora, Fuad Muzurović i Arrigo Sachi uvode po par novih igrača, igra se borbeno, otvoreno, napadački ali mreže miruju i ostaje konačnih, nevjerovatnih 2:1 za reprezentaciju BiH.

Navijači su u transu, euforija drma svakog gledaoca na stadionu, ori se pjesma, a igrači dugo, dugo vremena sa uzdignutim rukama pozdravljaju sve navijače.

Slavlje se nastavlja na ulicama Sarajeva, po kafićima, restoranima, čevapčinicama sav grad je u posebnom raspoloženju i oduševljenju. Dugo, dugo vremena o ovom sportskom spektaklu pričalo se je širom BiH, ali i cijelog svijeta.

Suze velikog Maldinija…

Noć prije meča, poslije zvanične pres konferencije koja je održana u hotelu „Holiday Inn“, negdje oko 18 sati, delegacija ispred Nogometnog saveza Italije: igrači, treneri, članovi uprave NS Italije otišli su put bolnice „Koševo“ na odjel dječije hirurgije, a gdje su ležala ranjena djeca od posljedica granata i metaka, iz tek završenog rata. Italijani su tada donijeli jedan avion humanitarne pomoći za djecu i za“ Dječije selo“ u Sarajevu.

Vaš novinar, u društvu čuvene sportske menadžerice Mire POLJO koja je dugo vremena živjela u Bolonji, u društvu je sa tom Italijanskom delegacijom koja je na dječijoj hirurgiji.

Mnoštvo dječice od 4, 5, 6 godina svojim okicama, ranjena, pozdravlja goste, smiju im se, mašu, a veliki, čuveni nogometaš Paolo MALDINI ne može da skrije suze.

Šokiran tim scenama ranjene djece ostaje bez teksta, lice svo u suzama i grču, kao i kod dosta ostalih ljudi koji su u tim trenucima tu.

Hedija za selektora Italije

Ta dva dana, koliko su Italijani boravili u Sarajevu bilo je dosta spontanih, srdačnih, bliskih sastanaka i druženja članova obje reprezentacije.

Na jednom takvom druženju, noć prije samog meča naš selektor Fuad Muzurović uručio je selektoru Italije Arrigo Sachiu kazanđijski rad „Vrata Sarajeva“ a kome se je selektor Italije izuzetno obradovao i rekao je da će biti na posebnom mjestu u njegovom domu.

Izuzetan gest Italijana

Italijanski nogometni savez preuzeo je sve troškove oko organizacije utakmice, a nogometnom savezu BiH dao je sva prava od TV prenosa i reklama. Tim činim oni su kasu našeg saveza dobro napunili.

Osim toga nogometni savez Italije i Olimpijski komitet Italije pomogli su finansiranje obnove reflektora na stadionu „Koševo“.

Oni su ušli u anale bh nogometa

Dedić, Šabić, Beširević, Konjić, Jašarević, Begić, Bolić, Glavaš, Halilović, Baljić, Salihamidžić. Još su igrali: Dadić, Pintul, S.Kapetanović, Brkić, Musić. Selektor:Fuad Muzurović. Treneri: Mustafa Hukić i Enver Marić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU