REVIZIJA POKAZALA/ Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije

Facebook Inc ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocijenila je neovisna revizija, koju je angažiala sama kompanija, piše u srijedu New York Times

Revizorski nalaz mogao bi biti dodatan pritisak na kompaniju, koja je već suočena s bojkotom oko 900 oglašivača, a među njima su veliki brandovi poput Coca Cole, zbog optužbi boraca za građanska prava da promovira govor mržnje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Mnogi aktivisti za ljudska prava obeshrabreni su, frustrirani i ogorčeni jer godinama pozivaju kompaniju da učini više kako bi poboljšala jednakost i borbu protiv diskriminacije i pritom očuva slobodu govora”, piše američki dnevnik, pozivajući se na izvještaj.

Facebook je angažirao Lauru Murphy, bivšu direktoricu Saveza američkih građanskih sloboda, da provede reviziju politike građanskih prava u 2018 godini.

Time je internetski div odgovorio na brojne kritike u području zaštite ličnih podataka, poticanja nasilja, kao i nedovoljne transparentnosti u političkom oglašavanju.

‘Ne vide spremnost na akciju’
Glasnogovornik Facebooka rekao je da je revizija “temeljita analiza, koja pokazuje kako možemo ojačati i poboljšati građanska prava na svakom nivou naše kompanije, ali je to tek početak putovanja, a ne kraj”.

“Sve je jasnije da je pred nama dug put”, dodao je.

Revizija je ocijenila da Facebook olako političare oslobađa poštivanja propisa i dopušta im širenje dezinformacija te govor koji je štetan i dijeli društvo, pa čak i poziva na nasilje.

U poređenju s konkurentima, Facebook je prema političkom govoru odabrao ležeran stav, naročito u maju, kada je objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavio bez komentara, za razliku od Twittera, koji je tu objavio okvalificirao kao poticanje na nasilje.

Organizatori bojkota oglašavanja, a među njima su Antidifamacijska liga (ADL) i Nacionalni savez za promicanje prava obojenih ljudi (NAACP), više od sata su razgovarali videovezom s osnivačem Facebooka Markom Zuckerberg i glavnom direktoricom Sheryl Sandberg u utorak te su nakon sastanka rekli da ne vide “u kompaniji spremnost na akciju”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU