REVOLUCIJA U PROIZVODNJI AUTOMOBILA Sljedeće godine vozite uz pomoć džojstika

Svakim danom sve više napredujemo u svakom pogledu, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se neko sjetiti volana u automobilima.

Njemački dobavljač Schaeffler-Paravan od sljedeće godine želi da počne da vozi automobile sa džojstikom umjesto volana. Skoro otkako je automobil u funkciji, sistem upravljanja volanom i letvom je u funkciji.

Njemačka kompanija pokreće testiranje sistema bi-wire, koristeći džojstik, u sportskim automobilima i drumskim vozilima. Kontrole funkcionišu kao u kompjuterskoj igrici: lijevo je lijevo, desno desno, napred je gas, a kočnice su unazad.

Paravanova kontrola džojstika smatra se revolucionarnom. Zbog toga je Schaeffler ušao u ovaj projekat kao investitor i sada zajednički pokušavaju da komercijalizuju sistem 2023. godine.

Sistem se čak može naknadno ugraditi. Prednosti su velike jer nema više udaraca koji se prenose kroz volan pri vožnji kroz rupe, upravljanje više ne troši snagu, a rad sistema aktivne bezbijednosti je olakšan jer volan više ne mora da se pomijera prilikom korekcije pravca vožnje, prenosi časopis HAK

Paravan ima veliko iskustvo u razvoju sistema kontrole za osobe sa invaliditetom, a zajedničko preduzeće najavljuje da je tri godine ispred konkurencije po razvoju. Očekuje se da će najviše koristi od ovog sistema imati osobe sa invaliditetom.

Bonus video

REVOLUCIJA U PROIZVODNJI AUTOMOBILA Sljedeće godine vozite uz pomoć džojstika appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU