Rijeka u BiH primila neobičnu boju, javnost uznemirena

Građani Dervente i okolnih mjesta alarmirali su gradske vlasti, ali i javnost, zbog neobične oker boje rijeke Ukrine, koja ih je uplašila, i zbog koje strahuju od moguće ekološke katastrofe, te smatraju da je u pitanju nešto ozbiljnije od mulja koji u rijeku dospijeva iz rudnika.

Fotografija na kojoj je rijeka oker boje brzo se proširila društvenim mrežama, a o Ukrini se raspravljalo i u klupama lokalne skupštine.

Sanja Dimitrić, odbornik u Skupštini opštine Dervente, kaže za Nezavisne novine da je na aktuelnom času Skupštine opštine Derventa, održanom prije nekoliko dana, postavila pitanje da li se obavlja mikrobiološka analiza vode rijeke Ukrine na kupalištima te kakvog je kvaliteta voda Ukrine.

“Riječ je o javnim kupalištima i smatram da bi građani trebalo da znaju da li su oni i njihova djeca bezbjedni. Dobila sam odgovor da takva kontrola postoji samo na bazenima te da je praktično nemoguće vršiti kontrolu riječnih voda”, kazala je Dimitrićeva.

Dodala je da je pitanje postavila po uzoru na druge opštine i grad Banjaluku, koji testira vodu na rijekama Vrbas i Vrbanja.

“Nekoliko dana kasnije su mi javili iz Odjeljenje za inspekcijske poslove da su angažovali inspektore, ekološke i vodne, kao i Javno preduzeće ‘Vode RS’, te da su izašli na teren, a čak su ekipu poslali i rudnik Stanari”, navela je Dimitrićeva.

Istakla je da su joj iz ovog odjeljenja kratko javili da su uzorci vode uzeti i da će svi na vrijeme biti informisani kada rezultati stignu.

“Nije problem ako je u pitanju mulj iz rudnika, ali ja ne vjerujem da je samo to u pitanju. Ovo ne predstavlja problem samo za naše građane koji se kupaju na ovoj rijeci, problem je što ova rijeka prolazi kroz naseljena područja, te ako ima nekih hemijskih sastojaka u vodi, to utiče na sav živi svijet, biljke i životinje”, kazala je Dimitrićeva.

Milorad Simić, načelnik Dervente, rekao je jučer za Nezavisne novine da su problem neobične boje rijeke Ukrine dosad prijavili uglavnom roditelji sa djecom te da je o tome informisano Odjeljenje za inspekcijske poslove.

“Na pitanje odbornice Dimitrić, da li se radi analiza vode u Ukrini, ja sam objasnio da se ne radi u kontinuitetu, ali kada građani prijave da se nešto na rijeci mijenja, tada radimo analizu, kao što smo uradili i sada”, istakao je Simić.

Istakao je da su u Odjeljenju za inspekcijske poslove nakon izlaska na teren rekli da situacija nije alarmantna te da je neobična boja posljedica ispiranja rudače u rudniku Stanari.

“Odreagovano je na način kako treba, inspektori su uzeli uzorak i sada čekamo rezultate koje ćemo vjerovatno brzo dobiti”, zaključio je Simić, dok juče nismo uspjeli dobiti komentar nadležnih iz rudnika, jer je bio neradni dan.

Izvor: Nezavisne novine

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU