Robe na tržištu ima, građani da ne gomilaju namirnice

Predstavnici banjalučke područne Privredne komore uputili su danas inicijativu da nadležni u Banjoj Luci omoguće rad trgovinskih radnji kao i ranije, prije odluke o njegovom skraćenju do 18 sati

Stanje na tržištu u Republici Srpskoj, što se tiče snabdjevenosti osnovnim životnim namirnicama, u potpunosti je uredu, bez ikakvih sumnji u mogućnost snabdijevanja tržišta, izjavila je Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne postoji nikakav osnov za strah, bilo kakvu vrstu panike, prikupljanje životnih namirnica u neopravdano velikim količinama. Trenutno preko 70 posto lokalnih zajednica dostavili su podatke o snabdjevenosti tržišta i imamo informacije da je stanje na cijeloj teritoriji RS uredno. Nema potrebe ni za kakvom panikom, prikupljanjem osnovnih životnih namirnica. Što se tiče protoka roba naše granice su otvorene, nema problema u snabdjevenosti”, rekla je Gašić.

Istakla je da je dobila puno uvjeravanje od trgovaca da je stanje zaliha sasvim uredu.

“Ukoliko se desi u nekom trenutku da je neka od polica prazna, prazna je samo iz razloga što radnici nisu uspjeli da je popune. Imali smo situaciju u nekim lokalnim zajednicama za povećanom potražnjom osnovni žiotnih namirnica, uočene su veće gužve, želim da poručim svima da nema potrebe za takvim postupanjem. Svi trgovci me uvjeravaju da je stanje njihovih zaliha u potpunosti uredno, i da mogu da odgovore zahtjevima tržišta”, kazala je Gašić.

robe na tržištu ima, građani da ne gomilaju namirnice

Navela je da se i domaći proizvođači slažu sa konstatacijom da tržište RS-a nije ugroženo ni u kom segmentu kada pričamo o osnovnim životnim namirnicama.

“Apelujem na građane da se izbjegne stvaranje nepotrebnih gužvi, jer time stvaramo veće probleme i sebi i radnicima u svim trgovačnim lancima”, kazala je Gašić i naglasila da nema potrebe za panikom.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluke rekao je da je potrebno da se radno vrijeme prodajnih objekataa u Banjaluci, koje je juče ograničeno na 18 časova treba vratiti u normalu, jer je ova mjera izazvala paniku i pometnju, a rezultat toga bila je nagla posjeta građana trgovačkim objektima i gomilanje zaliha.

Naglasio je da je osnovni problem saobraćaj i transport robe za izvoznike koji proizvode za tržište zapadne Evrope, kao i da se nada da će se pronaći način da se ovaj problem riješi sa Hrvatskom.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU