0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ponovo protestuju: Naša djeca nemaju vremena do septembra

  ()

  U Sarajevu je jutros ispred zgrade Vlade KS održan protest roditelja i staratelja kako bi još jednom skrenuli pažnju na neefikasnost sistema koji bi trebao biti podrška u životu djece i osoba s poteškoćama u razvoju.

  Roditelji su jutros ponovili kako imaju puno toga s čim nisu zadovoljni i da je sve sažeto u 20 tačaka upućenih Vladi, prenosi klix.ba

  Dina Isić, majka petogodišnje djevojčice s poteškoćama u razvoju, kazala je da ona i drugi roditelji i staratelji jednostavno nemaju vremena čekati do septembra, za kada je najavljena tematska sjednica Vlade KS na kojoj bi se trebali rješavati nagomilani problemi.

  “Svaki dan je kao godina jer vrijeme jako brzo prolazi, a za našu djecu vrijeme je jako ključno. Ne želimo ništa nenormalno ili neki gušt – samo najosnovnija ljudska prava za svoje dijete. Zašto ja kao majka moram skušpljati novac molbama i SMS porukama? Time se gubi dostojanstvo, to je teško”, rekla je Isić.

  Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo odgovorila je na zahtjeve koje im je u ponedjeljak uputila grupa roditelja djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom iskazavši spremnost rješavanja njihovih problema zbog izuzetno lošeg stanja u raznim oblastima.

  Roditelji su danas ispred zgrade Vlade istakli kako nijedno od odgovora nije koncizno i poručuju kako neće odustati jer odustajanje znači dizanje ruku od prava njihove djece.

  Podsjetimo, između ostalog, roditelji traže jedinstvenu bazu podataka, jedinstveno savjetovalište za osobe s invaliditetom, usluge personalne asistencije i dnevne centre.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO