Ako veš perete na temperaturama nižima od 60 stepeni, to bi moglo biti opasno

,Ako veš perete na temperaturama nižima od 60 stepeni, to bi moglo biti opasno  to bi moglo biti opasno za vaše zdravlje. Opasne bakterije poput Escherichije coli lako se prenose preko odjeće ako je peremo na nižim temperaturama. Moguće je da se bakterije zadrže na donjem vešu i nakon pranja na temperaturama od 60 ili 90 stepeni.

Iako je bakterija normalni stanovnik u crijevima čovjeka i brojnih životinja, određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crijevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti s mogućim smrtonosnim ishodom, prenosi index hr.

Mnogima je pranje na 30 stepeni primamljivo zbog toga što je vremenski kraće te štedljivije, no trebate znati da bakterije u ljudskom organizmu žive na tjelesnoj temperaturi od 37 stepeni, što znači da će ih ubiti samo temperature više od toga.

Mnogi vjeruju da je posteljinu dovoljno oprati jednom mjesečno, iako se savjetuje da se jastučnice peru svaki peti dan, a plahta nakon desetog na temperaturama višim od 60 stepeni.Stručnjaci preporučuju da jednom mjesečno praznu mašinu operete na 90 stepeni kako biste uklonili nakupljene bakterije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU