17.7 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  Rudar iz Kaknja dokazao da je otpušten zbog Facebook statusa, firma ga ne želi vratiti na posao

  Demobilisani borac iz Kaknja Mevludin Gađun jedini je iz grupe rudara koji su primljeni na posao, a s kojim nije potpisan novi ugovor na šest mjeseci. Gađun se nakon toga upustio u pravnu bitku. Tada je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je sve uslijedilo zbog njegovog statusa na Facebooku, a i uprava rudnika, kao i drugi akteri njegovog statusa su to negirali.

  Međutim, Gađun nije odustao, već je odlučio tužiti RMU Kakanj zbog toga što mu je bilo povrijeđeno pravo na jednako postupanje u pogledu uvjeta za zapošljavanje i izbor kandidata diskriminrajući ga na način što je svim zaposlenicima istog radnog mjesta “vozač dumpera”, koji su kao i Gađun prethodno imali zaključene ugovore o radu na određeno vrijeme, ponovo zaključen ugovor, osim Gađunu.

  A “problematični” status na Facebooku odnosio se na Gađunov komentar o smjeni bivšeg direktora Rudnika Kakanj Kasima Alajbegovića kojeg je podržao, napisavši da je bio organizator otpora i čovjek koji je rudnik “vratio na noge”. Gađun dodaje da je nakon toga dobio poruke da će ostati bez posla.

  Prva presuda je donesena 29. augusta pred Općinskom sudom u Kaknju kada je kakanjskom rudniku naređeno da s Gađunom zaključi ugovor o radu na određeno vrijeme za posao vozača dampera na Površinskom kopu “Vrtlište” za period od 18. maja 2018. pa nadalje pod istim uvjetima i to u roku od 15 dana.

  U izjavi  Gađun je kazao kako rudnik nije izvršio ništa iz presude te da je očigledno da ga ne žele vratiti na posao.

  “Ne znam kako se osjećam. Drago mi je da sam dokazao istinu i pravdu, a još se ne osjećam dobro, jer se nisam vratio na posao. Čuo sam neke priče da pokušavaju opet da me ne vrate na posao. Dosta vremena je prošlo od druge presude, sa mnom nikako nisu razgovarali. Razgovarao sam s advokatom i rekao je da je jučer istekao rok da izvrše sve obaveze iz presude. On će to predložiti sudu za izvršenje”, kazao je Gađun u izjavi za Klix.ba.

  S obzirom na to da se radilo o prvostepenoj presud, RMU Kakanj je uputio žalbu Kantonalnom sudu u Zenici koji ju je odbio i potvrdio prvostepenu presudu kojom osim vraćanja na posao kakanjski rudnik Gađunu mora isplatiti 14.850 KM.

  Gađun je kazao da će ustrajati u svojoj borbi da se vrati na posao, ali da mu je drago što je dokazao istinu i pravdu.

  kilix

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU